Hlavní obsah

Mark Leckey natočil film s Homerem a získal Turnerovu cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský výtvarník Mark Leckey v pondělí podle očekávání získal prestižní Turnerovu cenu za dílo zahrnující i film o kocouru Felixovi a Homeru Simpsonovi. Ocenění, které sebou nese i 25 000 liber (asi 750 000 korun), Leckeymu předal v londýnské galerii Tate Britain australský rockový zpěvák Nick Cave.

Článek

Podle porotců umělcovo dílo "oslavuje představivost jednotlivce a jeho potenciál zmocnit se myšlenky, prostoru nebo objektu a oživit je".

Leckey dostal cenu za svou letošní výstavu Industrial Light and Magic. Jeho dílo kombinuje sochařství, film, zvuk a performance. Především ale tento tvůrce natáčí filmy vycházející ze současné kultury - například snímek Cinema in the Round (Film v kruhu), který ho zachycuje, jak přednáší o své lásce k animovanému filmu. Využívá i hrdinů, jako je kocour Felix, Homer Simpson či hrdina sci-fi Blade Runner.

Turnerova cena se uděluje od roku 1984. Přináší nositelům prestiž, ale vyvolává i kontroverze týkající se otázky, co je vlastně moderní umění. Ředitel Tate Britain a šéf poroty Stephen Deuchar prohlásil, že cena má ukázat veřejnosti, "co se děje nového". "Nejde o to dát medaili za zásluhy někomu, kdo už tvoří dlouho. Jde o to zaznamenat nové a zajímavé trendy," řekl.

Kromě Leckeyho zbytek finalistů Turnerovy ceny letos tvořily ženy - Goshka Macugaová, Runa Islamová a Cathy Wilkesová. Turnerovu cenu zatím získaly jen tři umělkyně. Leckey byl ale letos považován za favorita. Cenu může dostat umělec do 50 let, který žije a tvoří v Británii. Díla všech čtyř finalistů jsou vystavena v Tate Britain od září do poloviny ledna. Letos cena nevyvolala příliš kontroverzí, ale poměrně mizerné kritiky. Zatím však výstavu finalistů vidělo již 60 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám