Hlavní obsah

Když si fanoušci Boba Dylana koupí akordeón a jembe

Novinky, Stanislav Dvořák

Fire on Fire je pětice bývalých rockerů, kteří zahodili šňůry, vyhrabali africké bubínky a kontrabas a rozhodli se, že teď to budou mydlit akusticky. Vše nahrávají živě pouze na dva mikrofony a ne, není to žádný standardní nudný folk o kovbojích a koních.

Článek

Nováčci z amerického Mainu, kteří poslouchají směsici kapel od The Band, The Pogues, The Kinks přes Salifa Keitu a Boba Dylana až po předválečné rarity typu Memphis Jug Band, vydali v těchto dnech své první CD s názvem The Orchard.

Z jejich hudby sálá hluboká historie (nejen) anglo-americké lidové hudby a propojuje se s čímsi progresivním. Halekání z Apalačských hor a bluegrass se mísí s indiánským pokřikem, spirituálem a náladou starých balad Rolling Stones a Boba Dylana.

Kvintet hraje na akordeon, kytaru, africké jembe, banjo, kontrabas či arabský nástroj oud a všichni zpívají. Ponuré balady divokého západu oživují kapkou psychedelie a z jejich teskných vícehlasů jakoby vystupovaly nekonečné americké roviny, dřevěné farmy a sem tam nějaký ten viselec na stromě.

Poslechněte si písničky zde

Reklama

Výběr článků

Načítám