Hlavní obsah

Berlinale otevře režisér "Loly" s Naomi Wattsovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Už za dva měsíce začíná filmový festival Berlinale. Jeho první premiérou bude pátého února politický thriller The International, který natočil německý režisér Tom Tykwer (Lola běží o život) s herci Clivem Owenem a Naomi Wattsovou.

Foto: Reuters

Herečka Naomi Wattsová

Článek

Tom Tykwer se tentokrát rozhodl ve filmu rozplétat téma financování válek a terorismu z nelegálních zdrojů. V minulosti natočil například Zimní spáče, Princeznu a bojovníka, Nebe nebo Parfém: Příběh vraha, legendárním se stal jeho příběh Lola běží o život z roku 1998, který mezinárodně proslavil i herečku Franku Potenteovou.

Thriller The International se částečně natáčel v Německu. Hraje v něm také tamní hvězda Armin Mueller-Stahl, nebo dánský herec Ulrich Thomsen. Snímek se bude promítat mimo soutěž. V čele poroty berlínského festivalu zasedne Britka Tilda Swintonová.

Sošku Zlatého medvěda za nejlepší film získal na minulém Berlinale brazilský film Tropa de Elite (Elitní četa). Stříbrného medvěda za režii si odnesl režisér Paul Thomas Anderson za snímek Až na krev.

Největší pozornosti se ale dostalo premiéře filmu o Rolling Stones: Shine a Light, který režíroval slavný americký veterán Martin Scorsese.

Reklama

Výběr článků

Načítám