Hlavní obsah

O víkendu čeká Prahu aukční maratón

Právo, Petr Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Paláci Žofín se v neděli uskuteční Aukční den, který nabídne téměř 400 obrazů, kreseb, soch a grafik klasiků českého moderního umění za 40 miliónů korun. Tuto už tradiční dražbu připravily dvě renomované pražské firmy Galerie Kodl a Aukční síň Vltavín.

Článek

O největší cenové překvapení se v neděli může postarat unikátní rané dílo Jindřicha Štyrského Chrpy (Květy ve sněhu), pocházející z výjimečné sbírky zakladatele Odeonu Jana Fromka, který jej koupil přímo v malířově ateliéru.

Malba s vyvolávací cenou 5,5 miliónu korun byla často vystavována a o její mimořádnosti svědčí i fakt, že jí Vítězslav Nezval věnoval samostatnou báseň. Zatím nejdražšího Štyrského na českém trhu vydražila právě Galerie Kodl v roce 2007 za 10,3 miliónu korun.

Atrakcí nedělního Aukčního dne bude i prodej surrealistického obrazu Po bitvě od Václava Tikala ze sbírky Ludvíka Kundery s vyvolávací cenou 1,9 miliónu Kč. Za více než milión korun se bude dražit i Krajina s hradní zříceninou od Adolfa Kosárka, Odpolední siesta Františka Foltýna a Malé zátiší Františka Janouška.

V sobotu bude aukce v Kongresovém sále

V sobotu ožije i Kongresový sál České národní banky dražbou pražské pobočky rakouské aukční společnosti Dorotheum. Jejich nabídce vévodí kubizující Zátiší s koroptví a pohárem od Emila Filly, dva obrazy českého designéra Ladislava Sutnara a početný soubor užitého umění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám