Hlavní obsah

Opium tě nakopne, říká Dán, který se stal buddhistickým lamou

Novinky, Stanislav Dvořák

Začátkem prosince přijede přednášet do Prahy, Brna a Bratislavy Ole Nydahl, jeden z mála z Evropanů, který se stal buddhistickým lamou a má oficiální pověření představitelů tibetského buddhismu k učení meditace. Tento svérázný člověk jezdí turné po sportovních halách jako rocková hvězda, píše knihy (právě vychází novinka Buddha a láska) a oživuje tisíce let starou filozofii svým hravým humorem a sebeironií.

Článek

V roce 1969 se stal Ole spolu s manželkou Hannah prvním západním žákem 16. Karmapy, hlavního představitele tradice Karma Kagjü tibetského buddhismu. Karmapa je po letech studia požádal, aby přenesli buddhismus na Západ.

Ole proto celý život cestuje, radí lidem a pomáhá zakládat meditační centra po celém světě. Své stoupence chápe jako partnery, chce jim ukázat, že spokojenost máme na dosah, že lze žít bez očekávání, bez obav. Že sami rozhodujeme o tom, zda je pohár z poloviny prázdný, nebo plný.

"Věz, že každý je buddha, ale zároveň si buď vědom toho, že někteří z těch buddhů ti nevrátí peníze, které jsi jim půjčil. Jako buddhisté bychom měli být praktičtí..." říká usměvavý Nydahl.

Zdůrazňuje, že smyslem jeho činnosti je trvalé štěstí lidí. Budhistickou filozofii chápe jako pouhý nástroj, který umožňuje vidět věci takové, jaké doopravdy jsou. V buddhismu nejsou žádná dogmata ani tabu. Pochopení základních myšlenek buddhismu a pravidelná meditace vede k rozvoji pocitů odvahy, radosti a lásky, jež jsou mysli vrozené, ale často upozaděné vlivem negativních emocí a stresu.

Všechny bytosti chtějí najít štěstí a vyhnout se utrpení. Nydahl říká, že neexistuje zlo, ale spíše nevědomost, svět je ve skutečnosti sledem příčin a následků a že naše současné činy, slova a myšlenky vytvářejí naši budoucnost. Čím více se zabýváme studiem a meditací, tím směšnější se nám zdají naše dosavadní problémy způsobené ztuhlým vnímáním světa, hromaděním majetku a závistí.

Karel Marx nevěděl, jak funguje opium

Jak říká v knize Moudrost okamžiku, buddhismus není náboženství, jde jen o používání zdravého rozumu a mocnou zbraní je i humor. Na známý výrok Karla Marxe, že náboženství je opium lidstva, reaguje ve stejné knize výrokem: "Opium tě nakopne tak, že se tomu ani nechce věřit. Karel Marx pravděpodobně nevěděl, jak funguje opium."

V šedesátých letech psal Nydahl na univerzitě v Kodani diplomovou práci o psychedelických látkách a přiznává, že na sobě provedl řadu experimentů. "Ale vždy jsem byl příliš šťastný na to, abych upadl do závislosti... to riziko se týká nešťastných lidí."

Obecně je však proti drogám. "Mám rád víno, je dobré pro zdraví," říká lama, který už pětatřicet let objíždí svět. Bude přednášet 7. 12. v Bratislavě, 8. 12. v Brně (Hala Vodova 108) a 9. 12. v Praze (Basketbalová hala Sparta, Nad Královskou oborou 51).

Reklama

Výběr článků

Načítám