Hlavní obsah

Hudební ceny Anděl budou předány 21. března v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroční hudební ceny Akademie populární hudby (AHP) Anděl za rok 2008 budou předány 21. března příštího roku v pražském Top Hotelu v přímém přenosu České televize. Žánrové ceny budou vyhlášeny již 14. února. Akce Deska roku se bude konat 11. února v divadle Hybernia, záznam odvysílá televize Prima o šest dní později. Ve čtvrtek to sdělil ředitel pořádající společnosti Lewron music center, skladatel a producent Lešek Wronka.

Článek

Pražská společnost Lewron music bude nově v příštích pěti letech zajišťovat vyhlašování výročních cen Akademie populární hudby Anděl a akce Deska roku namísto společnosti Petarda Production. Společnost, která je novým pořadatelem ceremoniálu, se mimo jiné manažersky stará o zpěvačku Ewu Farnou. Hlavním společníkem Lewron music center je firma Lewron vision, která byla do letošního listopadu akcionářem Petarda Production.

Dosavadní prezident Akademie populární hudby Petr Šiška ukončí svoji činnost ve funkci v první polovině ledna 2009. Podle Šišky se strategie Petardy odvíjí jiným směrem, zabývá se hlavně vydáváním desek.

Petra Žikovská z české sekce Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) uvedla, že proti předešlým rokům se změní seznam akademiků, kteří o výročních cenách hlasují. Jejich počet se sníží a hlasování bude nově zajišťovat IFPI. "Podrobnosti budou sděleny na tiskové konferenci k Andělům, která se bude konat začátkem roku 2009," uvedl Wronka.

Poprvé se české hudební ceny udělovaly v roce 1991 ještě jako československé. V letech 1992 až 1996 muzikanti dostávali malé keramické gramofonky na akci Gramy, od roku 1997 se udělují zlaté sošky andělů. Za loňský rok získali výroční ceny APH zpěvák Matěj Ruppert, zpěvačka Aneta Langerová a skupina Chinaski. Organizátoři zaslali hlasovací lístky šesti stovkám členů akademie; vyplněné formuláře však vrátila zpět jen necelá polovina z nich, přesně 259 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám