Hlavní obsah

Karel Gott provedl pražské fanoušky svou hudební minulostí

Právo, Jaroslav Špulák
PRAHA

Zpěvák Karel Gott ve středu večer v pražské O2 Areně bilancoval. Na sedmém zastavení svého koncertního turné „…zpátky si dám tenhle film...“ přivítal na deset tisíc diváků, které během více než dvouhodinového programu provedl svou dosavadní hudební kariérou.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Karel Gott v O2 Aréně

Článek

Devětašedesátiletý zpěvák byl pozorným a současně vtipným hostitelem. Publiku především nabídl více než čtyřicet písniček ze svého repertoáru, jimiž opisoval bezmála padesátiletou pěveckou dráhu. Aby v tom byl pořádek, vzal to od začátku šedesátých let až po současnost.

„Toto není mé poslední turné, takový laciný trik bych na vás nepoužil,“ ubezpečil diváky. „Loučení a návraty, to není můj styl.“

Vzpomínal pak na své první angažmá v pražské kavárně Vltava, kde si ho Jiří Suchý a Jiří Šlitr objevili pro své tehdy prestižní divadlo Semafor. Zaujatě hovořil o spolupráci s bratry Štaidlovými, o filmových muzikálech, vítězstvích na Bratislavských lyrách, cestách, vystoupeních v Německu i Americe a také hudebních láskách, jejichž písně nazpíval s českým textem.

„Málo se ví, že jsem s vydavatelskou společností Polydor nahrál už 82 desek a podepsal doživotní smlouvu,“ podotkl dobře naladěný slavík.

Na pódiu přivítal svého uměleckého souputníka Felixe Slováčka, jediného exkluzivního hosta koncertu. Písničku Je nebezpečné dotýkat se hvězd zazpíval s talentovanou Dashou, jinak třetinou doprovodného vokálního tělesa, jež během večera Gottovi spolehlivě sekundovalo, stejně jako ostřílený Boom! Band Jiřího Dvořáka.

Koncert byl přehlídkou evergreenů. Trezor, Cesta rájem, Hej, páni konšelé, Jdi za štěstím, James Bond, Lady Karneval, Má první láska se dnes vdává, Čas růží, Zůstanu svůj, při všech těch písních publikum nadšeně aplaudovalo. Když pak Gott vůbec poprvé naživo zazpíval písničku Kdepak ty ptáčku hnízdo máš z pohádky Tři oříšky pro Popelku, nadšení obecenstva neznalo mezí.

.: Zpěváka na pódiu doprovázel také Boom! Band Jiřího Dvořáka. foto: Právo/ Lukáš Táborský

Během koncertu mu některé divačky nosily na pódium květiny, za které vždy pokorně poděkoval. Radost mu jistě udělala i dcera Charlotte Ella, která ho přišla na pódium povzbudit a vysloužila si za to svou oblíbenou písničku jako dárek.

Turné „…zpátky si dám tenhle film...“ pokračuje koncerty v Liberci (1. prosince) a Pardubicích (3. 12.). 13. prosince vystoupí Gott na vyhlášení ankety Český slavík, 19. prosince pak bude hostem vánočního koncertu Felixe Slováčka v Kroměříži.

Reklama

Související články

Karel Gott: Věřím v sílu myšlenky

Mnohonásobný zlatý slavík má za sebou hektický rok: oženil se, jednu dceru dovedl k oltáři a čtvrtá se mu narodila. Právě se chystá na podzimní turné,...

Výběr článků

Načítám