Hlavní obsah

Horáček dumá nad osudem žen

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deska Ohrožený druh Michala Horáčka je první „sólovkou“ známého textaře, který přispěl do zlatého fondu českého popu díky spolupráci s Petrem Hapkou. Tentokrát ve spolupráci s celou řadou zpěvaček a muzikantů dumá nad osudem ženy.

Článek

Deset písní Ohroženého druhu si líně pluje v jazzových a šansonových vodách a postupně popisuje ženský život od mládí ke stáří. Na hudbě se podíleli Petr Hapka, Jarda Traband Svoboda, Milan Vyskočko, Hana Robinson, Ivan Hlas a Čechomor. Zpívá tu Natálie Kocábová, Sidi Tobias, Lenka Nová, Tereza Nekudová, Věra Nerušilová, vesměs hlasy, které se v kalném domácím středoproudu zatím nevyráchaly.

Řada textů vám pravděpodobně uvízne v paměti, velmi se vymykají průměru. Důkladná práce s metaforami, skryté žerty, hra s víceznačností slov je provázena všudypřítomnou eufonií.

Zvlášť silnou tečkou je poslední Ohrožený druh. „Je babí léto, klimbám na verandě, blahosklonná přítelkyně much, v jistém smyslu podobám se pandě, jsem taky vážně ohrožený druh, jen pro mé stejně ohrožené druhy, v pozdním slunci ještě blýská svět...“ uzavírá Nerušilová desku, která je místy až moc uzavřená do sebe, nevychází posluchači vstříc, ale hlavně je nevykalkulovaným pokusem o osobní výpověď.

Michal Horáček: Ohrožený druh Sony BMG 2008

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám