Hlavní obsah

Spor o píseň: Helešic musí Kalouskovi zaplatit 200 tisíc

Aktualizováno

Pražský městský soud v úterý rozhodl, že kytarista Jaromír Helešic musí zaplatit 200 tisíc korun plus úroky zpěváku Janu Kalouskovi. Kalousek se s bývalým kytaristou kapely Support Lesbiens Jaromírem "Yardou" Helešicem soudil proto, že Helešic údajně použil ve své skladbě In Da Yard motiv z Kalouskovy o deset let starší písně Chodím ulicí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zpěvák Jan Kalousek u soudu

Článek

Zároveň soud zamítl tu část Kalouskovy žaloby, která požadovala, aby bylo Helešicovi zakázáno s dílem In Da Yard dále nakládat. Helešic totiž není výhradním autorem písně - text složil zpěvák Support Lesbiens Kryštof Michal. Podle soudu jsou obě písně autorskými díly, přičemž Kalousek složil svůj hit dříve. Podle Helešice je podobnost několika taktů v obou písních pouze náhodná.

Kalousek prohlásil, že od soudu odchází jako vítěz. "Autorství motivu skutečně náleží panu Kalouskovi," potvrdil i mluvčí městského soudu Petr Kulowiak. Částečně však uspěl i Helešic, když soud zamítl část žaloby, v níž se Kalousek dožadoval zákazu dalšího šíření písně Support Lesbiens.

Helešic si ponechal lhůtu na odvolání a prohlásil, že "rozsudku úplně neporozuměl".

Znalec: Zcela původní není ani jedna z obou písní

Znalec z brněnské JAMU v září ve svém posudku uvedl, že obě skladby jsou obyčejné, neobjevné a využívají "prvky dávno známé již odjinud". Ve dvou taktech se melodicky zcela shodují, v dalších několika taktech se liší jen nepatrně. Určité shody se ale podle něj dají vysledovat téměř ve všech popových písních, v projednávaném případě jsou pouze více nápadné.

"Skládání podobných písní je asi tak originální, jako když děcka staví věž z kostek," řekl. Znalec si vzpomněl, že podobnou melodii, jakou Kalousek použil v Chodím ulicí, už kdysi zpívala zpěvačka Jitka Zelenková.

Dodal, že k vytvoření obou skladeb byla potřeba určitá hudební zkušenost, populární hudba středního proudu je ale natolik přístupná, že tuto zkušenost má prakticky každý.

Podle znalce je nepravděpodobné, že by Helešic Kalouskovu píseň nikdy neslyšel. Je proto možné, že se mu "vloudila do podvědomí", avšak to se prý u hudebníků stává často. Znalec se domnívá, že Kalouskova a Helešicova píseň jsou zvukově i charakterově odlišné, skladby nepokládá za zaměnitelné.

U soudu svědčil i zpěvák Support Lesbiens Kryštof Michal. Prohlásil, že skladbu In Da Yard slyšel při nahrávání ve studiu snad tisíckrát, avšak ani jednou ho při tom nenapadlo, že by byla podobná Kalouskově písni.

Anketa

Připadá vám refrén písně "In Da Yard" vykradený z "Chodím ulicí" Jana Kalouska?
Ano
37,6 %
Ne
62,4 %
Celkem hlasovalo 2625 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám