Hlavní obsah

Umělecké objekty Franka Stelly v Galerii Miro

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Miro na pražském Strahově představuje prostorové objekty, které vytvořil žijící klasik amerického umění, představitel minimalismu, dvaasedmdesátiletý Frank Stella.

Foto: Peter Kováč, Právo

Stella zkroutil trubky do prostorových spirál. (detail objektu Kapar)

Článek

Autor, jenž mimo výtvarného umění studoval v 50. letech i historii na Princetonu, se vždy věnoval abstraktní tvorbě, která však v jeho pojetí nebyla nudnou a stále se opakující manýrou. Vždy přicházel s novými nápady, ať už v grafice, obrazech, nebo v sochařství.

I v Praze najdeme to, co nezapadá do naší ustálené představy o jeho tvorbě. Na stará kolena jako by se rozpomněl na avantgardní Bauhaus a v objektech zkroutil nerezové trubky do nekonečných prostorových spirál.

Poklidné umění

Stella sdílí podobný estetický pocit jako Henri Matisse, který tvrdil, že chce vytvářet umění poklidné, u něhož by si člověk odpočinul jako v pohodlné lenošce.

Nechce provokovat či dráždit, chce svými objekty spoluvytvářet prostředí, které by v divákovi vyvolalo pocit kreativní harmonie. Výstava v Galerii Miro je prodejní. Cena odpovídá Stellově postavení na žebříčku nejúspěšnějších: od čtvrt do půl miliónu dolarů za jeden objekt.

Frank Stella: Sochy

Galerie Miro, kostel sv. Rocha na pražském Strahově do 14. prosince, denně od 10 do 17 hodin

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám