Hlavní obsah

Akropolis uvítá "matku gypsy soulu"

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci pravidelných setkání s world music uvítá 3. prosince pražský Palác Akropolis romskou zpěvačku Ljiljanu Buttler z Bělehradu. Vystupovala také s balkánskou dechovkou Fanfare Ciocarlia.

Článek

Narozdíl od u nás dobře známých divočejších balkánských dechovek je Ljiljana Buttler především interpretkou romských balad, které přednáší až mužsky hrubým hlasem.

"Svou dráhu zahájila Ljiljana v bělehradských kavárnách, když jí ve 12 letech zemřela matka. Po rozpadu Jugoslávie žila v Německu, kde ji znovuobjevil Dragi Sestic, bosenský producent žijící v Holandsku. Ten ji přizval jako hosta na koncerty skupiny Mostar Sevdah Reunion, a natočil s ní tři alba, z nichž poslední vyjde v době pražského koncertu," uvedla Tereza Sobotová z Rachot Production.

Poslechněte si celé písničky zde

Hostovala také v projektu Queens and Kings dechovky Fanfare Ciocarlia a na své album si přizvala jednoho z největších balkánských romských zpěváků, Sabana Bajramovice. Po jeho smrti v letošním roce se tak Ljiljana Buttler stala poslední žijící legendou post-jugoslávské romské hudby.

Reklama

Výběr článků

Načítám