Hlavní obsah

Česká soda vychází na DVD

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompletní seriál Česká soda vyjde postupně na třech DVD prvního, osmého a patnáctého prosince. Nejvýraznější satirický počin porevouční doby, který vyvolával protesty veřejně činných osob i absolutní nadšení diváků a zakládání fan klubů, tak konečně získal důstojný obal. Na internetu tato televizní legenda žije už dávno vlastním životem.

Článek

Společnost Febio čekala s vydáním léta, seriál se přestal točit už v roce 1997. Na to, jak byl svobodný a politicky nekorektní, přežil až překvapivě dlouho. Stížnosti na Českou sodu pršely ze všech stran.

Kromě dadaistických fórů osvobozených od jakýchkoliv hlubších poselství, se v seriálu objevily i odvážné klipy narážející na česko-německé vztahy, ať už to byla Škoda Henlein, reklama na prací prášek Árijec nebo nezapomenutelná parodie na večerníček s Krakonošem a Trautenberkem, kde se ukázalo "jak jsou Češi chytří". Trautenberk se poučil, že tam, kde je vytunelováno, už nelze nic ukrást.

:.David Vávra v reklamě na prášek Árijecfoto: Česká televize

Přesto to byla právě německá televize, kdo svého času usiloval o uvedení některých částí Alles Gute, jednání o uvedení celého seriálu však zkrachovala.

:.Milan Šteindler jako příslušník SS foto: Česká televize

Veřejnost bombarduje Milana Šteindlera a Davida Vávru už přes deset let dotazy, kdy se Česká soda vrátí s novými díly. Šteindler letos na chatu Novinek uvedl, že nevylučuje jakési nové Alles Gute pro internet, ale zatím je vše jen ve fázi úvah. Navíc se prý rozhodl hrát jen vážně, protože ho trápí konkurence komiků-politiků.

"Je to velmi těžké. Po vystoupení tolika konkurenčních komiků (při volbě prezidenta) jsem zatrpkl, a rozhodl jsem se hrát jen vážné role," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám