Hlavní obsah

Vy nám taky, šéfe! Nový český film Martina Kotíka je komedií bez humoru

Právo, Věra Míšková

Po filmech Pánská jízda a Všechno nejlepší! se Martin Kotík potřetí pokusil natočit komedii. Názvem Vy nám taky, šéfe! sice dost nepochopitelně odkazuje k filmu Petra Schulhoffa Já to tedy beru, šéfe…! z roku 1977 o náboru pracovních sil, ale zároveň naznačuje, že by se mohlo trochu sprosťačit. Uff.

Článek

Buď jak buď, zase to nevyšlo a nepomohla ani účast jedné z nejlepších komiček Ivy Janžurové. Ostatně získání několika skvělých herců patří ke stále překvapivějším (vzhledem ke „kvalitám“ předchozích filmů) konstantám Kotíkových snímků stejně jako obstarání prostředků a renomovaných koproducentů na další pokusy.

Ale je tu ještě několik společných jmenovatelů, odlišujících jeho díla čitelně od všeho ostatního, co je v kinech k vidění. Vedle nezájmu publika (Všechno nejlepší! se nedostalo ani do první padesátky žebříčku) je to do očí bijící předpoklad, že diváci jsou úplní blbci. Stačí jim předhodit jeden hloupý nebo „vypůjčený“ nápad na jeden film a je vystaráno.

V případě Vy nám taky, šéfe, platí varianta B – naposledy jsme na podobné téma viděli výtečnou satiru Larse von Triera Kdo je tady ředitel? která ovšem nápady, vtipnými a originálními, doslova hýřila. A točil ji Pan režisér.

Komedie bez humoru

I Kotíkovým kouskem prosakuje jakási snaha o sociální satiru, ale je to věc takřka nejtrapnější. Děj totiž obsáhne jediná věta. Majitel reklamní agentury (Václav Vydra) z nepěkných pohnutek potřebuje, aby tato agentura zkrachovala, a tak najme partu pitomců, nakecá jim, že jsou geniální, oni v duchu jeho oceňujících slov firmu místo krachu pozvednou, a když se dozvědí o jeho nekalých záměrech, ještě na něj vyzrají. Že by nebyli takoví pitomci? Ale ano, jenže pitomec je i majitel, takže to jde všechno celkem splavně.

Méně splavně ubíhá film. Metr za metrem se zvolna sune tam a zase zpátky v nekonečném opakování různých částí shora řečené věty, takže diváka v pauzách mezi nutkavou touhou radši si trochu pospat přepadá stále sílící podezření, že se u toho, co vidí na plátně, prakticky nevyskytoval režisér. K tomu, aby herci ve vymezeném prostoru říkali většinou strašlivé věty, ho nebylo zapotřebí, a pár okoukaných výhledů na Prahu by neprošlo ani u přijímaček na střední filmovou školu.

Ani sebelepší herec nezmůže nic s komedií, které zoufale chybí humor. Mahulena Bočanová, Sandra Nováková ani Jan Zadražil sice k těm nejlepším nepatří, ale člověk by se až styděl zeptat Ivy Janžurové, Jiřího Langmajera, Anny Polívkové či Michala Novotného, proč přijali role tak nedůstojné jejich herectví. Je to velmi trapné a zatáhněme nad tím radši oponu.

Nejhorší film roku?

Na film z prostředí reklamní agentury se nejspíš snadno sháněli sponzoři, protože propagace výrobků se tu nabízí sama a vcelku přirozeně. Autoři však nedokázali pořádně využít ani toho jediného nápadu, jak pobavit diváky – zaměstnanci mají vymýšlet ulítlé, šílené a pitomé reklamy, aby odehnali agentuře klienty. Tvůrci jim ale vymysleli reklamy jen pitomé – a jimi důkladně prohnali produkty svých penězodárců.

Po již tak dost smutné nadílce letošních rádobykomedií (Svatba na bitevním poli, O život, František je děvkař), je tu tedy další kousek, který aspiruje na nejhorší film roku. Ale nevadí, pár diváků – už díky masivní reklamě – přijde, peníze na tento druh filmu se zjevně v Česku vždycky najdou a jedeme dál, močálem černým podél bílých skal.

Vy nám taky, šéfe!

Vy nám taky, šéfe!

Vy nám taky, šéfe! ČR 2008, režie: Martin Kotík, hrají: Václav Vydra, Iva Janžurová, Jan Zadražil, Sandra Nováková a další.

Vy nám taky, šéfe! ČR 2008, režie: Martin Kotík, hrají: Václav Vydra, Iva Janžurová, Jan Zadražil, Sandra Nováková a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Stoneův film ukazuje Bushe v rodinném dramatu

Nejen představením současné filmové tvorby Balkánu či dny nezávislé kinematografie je živ tradiční filmový festival v Soluni, který se koná od 14. do 23....

Výběr článků

Načítám