Hlavní obsah

Američtí jazzmani Take 6 vystoupili na swingovém festivalu v Praze

Právo, VLA
PRAHA

Americký vokální sextet Take 6 představuje současnou špičku jazzového zpěvu. Jeho vystoupení zakončilo Festival swingové hudby na pražských Vinohradech. Je kladem festivalu, že se v již 11. ročníku neuzavřel do úzké swingové škatulky a ve třech dnech nabídl i neswingové sestavy.

Článek

Sobotní večer 15. listopadu patřil jen vokálním souborům, před Američany ještě vystoupil Spirituál kvintet. Větší šok po klasice našeho folku publikum nemohlo zažít. Když se vřítila na scénu šestice černých Američanů, desetinásobných nositelů Grammy, začala show, při níž bez doprovodu předvedli vyprodanému sálu „oživlé varhany“, jak jsou někdy nazýváni.

Nápadité aranžmá, intonační jistota, přesnost v tempu a bohaté harmonie jsou hlavním znakem souboru. K tomu připočtěme nespoutaný humor, pohyb a vícestylový záběr sahající od klasických standardů až k rocku a gospelům.

Jádrem koncertu byly písně z posledního alba The Standard, ale střihli si i parodii na tvorbu Michaela Jacksona se sólistou Cedricem Dentem. Po Brnu a Přerovu si zpívající Američané zcela získali i Prahu.

Reklama

Související témata:

Související články

Třikrát americký jazz na Pražském jaru

Koncertem kvarteta amerického saxofonisty Waynea Shortera vyvrcholila populární řada koncertů letošního ročníku festivalu Pražské jaro, která byla zcela...

Výběr článků

Načítám