Hlavní obsah

Nížina po sto letech znovu na scéně

Novinky, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní opera Praha uvede 18.9. premiéru u nás méně hrané opery Nížina (Tiefland) německého skladatele Eugena d´Alberta. Na 15. listopad pak divadlo chystá slavnostní představení ke 100. výročí prvního uvedení opery, které se uskutečnilo se v roce 1903 právě na této scéně, v tehdejším Novém německém divadle.

Článek

"Nížina je divadlo plné vášně a nesmiřitelnosti, vyjadřuje sociální napětí mezi nevolníky a pány, osudy mezi poslušností a pudem ke svobodě. Je aktuálnější než kdykoli předtím," řekl na tiskové konferenci režisér inscenace Heinz Lukas-Kindermann.

D´Albertova hudba je podle dirigenta Hilaryho Griffithse syntézou mezi německým dědictvím Richarda Wagnera a italským veristickým stylem a pro posluchače velmi přístupná. Griffiths rekonstruoval na základě různých materiálů podobu, v níž se opera v Praze před sto lety hrála.

Z kontrastu mezi poetickým světem hor, z něhož přichází za láskou hlavní hrdina, a brutálním prostředím v nížině pod horami, vychází výtvarné řešení scénografa Daniela Dvořáka, ředitele Národního divadla a někdejšího šéf Státní opery.

Nížinu také natočila Leni Riefenstahlová jako svůj poslední hraný film. Dokončila ji až po druhé světové válce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám