Hlavní obsah

Víkend na šortkách: v sobotu poznáme vítěze

Festival krátkých filmů Praha pokračuje jak v pátek večer, tak o víkendu. Páteční i sobotní večer si můžete zpestřit poněkud lechtivou přehlídkou SecondSexe: orgasmus na ženský způsob, kterou tvoří krátké filmy s erotickými tématy. Program je přístupný od 18 let.

Článek

Sobota bude především ve znamení dvou soutěžních řad, v tématické sekci  zaměřené na jednotlivá světová teritoria se představí Argentina. Ta je zemí s jednou z nejdelších kinematografických tradic, kam nový vynález dorazil jen pár týdnů po své pařížské premiéře.

Argentinská filmová současnost se nese ve znamení „nové vlny“, jejíž filmy již několik let úspěšně dobývají i evropské festivaly. Důkazem toho může být i fakt, že ve studentské sekci festivalu v Cannes, Cinefondation, zvítězil v roce 2006 i 2007 argentinský krátký film. Oba dva jsou samozřejmě součástí letošního programu, představujícího nejnovější produkci argentinských krátkých filmů.

V roce 2006 to byl snímek Ge a Zeta, příběh podivného vztahu vězně a jeho hlídače. Roku 2007 získal v Cannes cenu Všichni jsou, zdá se, v pohodě, příběh inspirovaný skutečnými událostmi. V sekci Argentino dále uvidíme například snímek Dnes nejsem Gustava Taretta, který získal cenu na festivalu Locarnu.

Jste-li milovníky psů, určitě si najdete svůj kraťas v přehlídce festivalu Clermont-Ferrand s podtitulem Retrospektiva:pes. Třeba Život psa - příběh vědce, který vynalezl sérum, po němž se promění v psa. Problémy ovšem nastanou, když se vrátí do lidské podoby. Nebo islandský snímek Pjakkur, o tom, jaké mohou být psí sny.

Program 15.11. 2008

Velký sál

14:00 Panorama

16:00 MFKF Clermont-Ferrand

18:00 Soutěž 3

20:15 Slavnostní zakončení – uvedení vítězných filmů

  Malý sál

16:30 Soutěž 1

18:30 Argentino

21:00 SecondSexe

V sobotu večer budou slavnostně vyhlášeny ceny pro nejlepší filmy – jak ty, které udělí odborná porota, tak Cena diváků. Slavnostní zakončení je přístupné veřejnosti, večerem bude provázet herečka Simona Babčáková, hvězda filmu Nestyda nebo seriálu Comeback. Začátek je 20.15.

Reklama

Výběr článků

Načítám