Hlavní obsah

Rogeru Mooreovi se nelíbí násilnický James Bond

Dnešní filmoví fanoušci prý očekávají v nových bondovkách scény plné barvitého násilí. To ale není pochuti herci Rogerovi Mooreovi, který kdysi superšpiona Jamese Bonda ztvárnil s lehce ironickým humorem.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý James Bond Roger Moore

Článek

"Jsem rád, že to natočili, ale jsem zarmoucený z toho, že je v tom teď tolik násilí," dal se slyšet Moore před pátečním uvedením nejnovější bondovky Quantum of Solace (Množství útěchy) s Danielem Craigem v hlavní roli do amerických kin. "Drží krok s dobou, zdá se, že právě to filmoví diváci chtějí, a ostatně to dokazují i plné pokladny kin," řekl herec agentuře Reuters v rozhovoru věnovaném jeho pamětem s názvem My Word is My Bond.

Nejnovější filmový příběh agenta Jejího Veličenstva s právem zabíjet měl 31. října premiéru v Londýně a 25 milióny dolarů (507,6 miliónu korun), které během premiérového víkendu vynesl, překonal rekord. Ve světě film zatím vydělal více než 106 miliónů dolarů (přes dvě miliardy korun).

Jednaosmdesátiletý Moore v interview také zavzpomínal, jak ho šokovala brutalita ve filmu Vyhlídka na vraždu (1985), který byl posledním ze sedmi, v nichž si Bonda zahrál. "To nebyl Bond," řekl k tomu. V memoárech Moore píše o své nechuti ke střelným zbraním, kterou má od doby, kdy ho jako teenagera postřelil kamarád.

Guy Hamilton při režírování filmu Muž se zlatou zbraní (1974) chtěl, aby byl Bond tvrdší. Přiměl prý Moorea, aby filmové postavě, kterou ztvárnila Maud Adamsová, ve snaze vypáčit z ní informace pohrozil zlomením ruky. "Tento způsob mi neseděl, ale Guy prahnul udělat mého Bonda trochu nemilosrdnějšího," píše ve své knize Moore. Navrhl prý režisérovi, že by z dívky mohl informace vymámit při milování. "Můj Bond byl milovník a veselá kopa, ale nakonec bylo po jeho," zavzpomínal.

Hamlet nevyšel, tak alespoň Bond 

Quantum of Solace zatím Moore neviděl, ale z Craigovy první bondovky Casino Royale (2006) soudí, že i tenhle film bude v Severní Americe veleúspěšný.

"Daniel udělal jednoho Bonda a hrál v (dramatu Stevena Spielberga) Mnichov a v dalších filmech, ale po jedné bondovce vše co potřebuje, je jeho tvář. Je to Bond," míní Moore.

Na otázku ohledně jeho odkazu jako herce známého především z filmů o neprůstřelném agentovi 007 a z televizních seriálů jako The Saint (1962-1969) či The Persuaders! (1971-1972), Moore odpověděl: "Rád bych zůstal v paměti jako jeden z největších Learů nebo Hamletů. Ale protože to se nestane, jsem opravdu šťastný, že jsem dělal Bonda."

Reklama

Výběr článků

Načítám