Hlavní obsah

Na český trh přichází knižní bestseller Muriel Barberyové

Právo, Tereza Radváková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství Host vydává v překladu Petra Christova knihu S elegancí ježka. Zatím poslední román francouzské spisovatelky Muriel Barberyové příjemně překvapil evropskou literární scénu, což potvrzuje velký počet prodaných výtisků i ocenění.

Foto: Právo

Muriel Barberyová, která patří k hvězdám současné světové literární scény, se soustřeďuje na typicky francouzská témata.

Článek

Barberyová se soustřeďuje na typicky francouzská témata – kulturu jídla, ušlechtilé úvahy o jazyce či společnost rozdělenou podle politické příslušnosti. S přirozenou lehkostí vypráví příběhy o setkávání a míjení, slepotě a prozření, pomíjivosti i věčnosti.

Dvě kamélie

Renée Michelová (54) pečuje o luxusní dům číslo 7 v pařížské ulici Grenelle. Představuje prototyp domovnice: nevlídná, zanedbaná, se zálibou v televizních seriálech a v tlusté kočce. Nicméně zdání klame. Vnímavá a kultivovaná Renée žije pro umění. Za bezpečnou maskou neotesanosti nerušeně sleduje snobské obyvatele domu.

Paloma Josseová (12), hloubavé děvče z nóbl rodiny, obývá páté patro. Stejně jako Renée pozoruje okolí, což ji přivádí k jednoznačnému rozhodnutí – v den třináctých narozenin spáchá sebevraždu.

Jejich paralelní hlasy se protnou, když prázdný byt ve třetím podlaží koupí pan Kakuro Ozu, bohatý a vzdělaný Japonec. Setkají se bytosti zásadně rozdílné a přitom stejné. Bytosti, které unikají klaustrofobnímu mikrokosmu činžáku, kde veškeré jednání řídí konvence.

Barberyová se pokouší otočit daná klišé (rozmazlená bohatá dcerka, nerudná domovnice), místo nich ale nevědomky vytváří jiná (moudrý orientálec, nadutá společenská elita či portugalská uklízečka, jež dělá vtipné chyby ve francouzštině, ale výborně vaří). Některé myšlenky proto mohou připomenout právě nadýchané dortíčky bodré Portugalky.

Filozofie pro všední den

Oběma protagonistkám pomáhá skrývat skutečnou tvář a udržovat odstup od okolí ježčí krunýř. Stávají se díky němu neviditelnými. Potichu mluví, nahlas myslí. Divokost, samota, elegance. Pichlavé navrch, něžné uvnitř. Skrytá krása. Ježek se jediný brání bez boje a zraňuje bez útoku.

Dům je zlatá klec, ve které vedle sebe přežívají rozdílné světy. Čtenář vnímá jeho atmosféru všemi smysly. Cítí zápach odpadu v domovnickém bytě, vidí lesk vitráží a zlaté kliky přepychových obydlí. Filozofické úvahy zde vedou ti, od nichž by je čekal nejméně. Domovnice a dítě.

Autorka tak obsáhlé traktáty rafinovaně zpracovala do stravitelné podoby. Zamýšlí se nad smyslem Umění. Po vzoru zenových mistrů obdivuje krásu okamžiku, v níž se ukrývá věčnost. Medituje nad hlubinami. Přesto mají Renée i Paloma tendenci odsuzovat lidi pouze na základě společenské role. A kruh se uzavírá.

Muriel Barberyová: S elegancí ježka

Muriel Barberyová

Narodila se v roce 1969 v Casablance. Patří mezi současné francouzské spisovatelky. Vystudovala filozofii, kterou vyučovala na IUFM v normandském Saint-Lô. Její prvotina Pochoutka (2000, česky 2002) se stala bestsellerem a byla přeložená do dvanácti jazyků. Za druhý román S elegancí ježka (2006, česky 2008) získala v roce 2007 Knihkupeckou cenu, Prix du Rotary International, Cenu kultury a knihoven a několik dalších literárních ocenění. Nyní žije spolu s manželem v Japonsku.

Host, 320 stran, 247 Kč

Reklama

Související články

Prozaik Pavol Weiss: Každý si nese své břímě

"Největší zkušenost z dob studia, práce a podnikání mě přesvědčila o tom, že se chci věnovat tvůrčí práci. Člověk má jinak nastavený mozek pro vnímání světa....

Výběr článků

Načítám