Hlavní obsah

Rada ČRo připustila, že expertíza k Radiu Wave ji uvedla v omyl

Rada Českého rozhlasu v pondělí připustila, že hodnocení jejího experta Radka Vogla, které se týkalo písně Swastika Eyes od britské skupiny Primal Scream, ji uvedlo v omyl. Píseň byla odvysílaná v programu stanice ČRo pro mladé Radio Wave a podle expertízy s tím byla spojená údajná propagace fašismu na této stanici.

Článek

Rada prohlášení o svém omylu uvedla na svých internetových stránkách s tím, že za hodnocení Voglovi nevyplatí odměnu a vyvodí z toho další důsledky.

Podle rady není úkolem jejích členů být hudebními odborníky, to je věcí odpovědných pracovníků ČRo. Rada je však podle prohlášení povinna reagovat na upozornění možného porušení Kodexu ČRo. "V tomto případě se jednalo o upozornění hodnotitele vysílání ČRo Radio Wave (Radka Vogla), které, jak se později ukázalo, uvedlo členy Rady ČRo v omyl," uvedla rada.

"Na základě skutečnosti, že hodnotitel použil nepřesný překlad a správně neurčil charakter hudební skupiny, mu nebyla příslušná odměna vyplacena a rada je připravena z ní vyvodit důsledky," píše se dále v prohlášení.

"I pro začínajícího politologa je patrný nacistický obsah této písně a v žádném případě se tato píseň nehodí do veřejnoprávního rozhlasu," uvedl na zasedání rady na konci října člen rady Antonín Zelenka na základě Voglova hodnocení k písni Swastika Eyes od Primal Scream.

V souvislosti s hodnocením Radia Wave pak programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek uvedl, že stanice by měla být zaměřena na posluchače středního proudu, a nikoli na alternativně zaměřenou mládež. "Tato menšinová skupina (posluchačů Radia Wave) podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle," uvedl tehdy Medek.

Píseň je proti fašismu

Podle hudebních publicistů ale přitom píseň levicově laděných Primal Scream naopak na nebezpečí fašismu poukazuje, nikoli jej propaguje. Píseň v minulosti hrála i renomovaná BBC a zazněla i na nedávném koncertu Primal Scream ve vyprodaném pražském klubu Roxy.

Voglovo hodnocení a výroky některých členů rady a Medka kritizovala i řada hudebních odborníků a zástupců alternativní scény. "Posudky ke zmíněným výtkám, jež vypracoval analytik Rady ČRo, inženýr Vogl, ale vykazují absenci znalostí na úrovni kurikula druhého stupně současného základního vzdělání," uvedl například Petr Vizina z Hospodářských novin.

Výsledkem protestů proti postupu některých členů Rady ČRo a Medkovým výrokům je úterní koncert v pražském klubu Roxy s názvem Koncert proti Radě ČRo aneb Nejsem budoucnost tohoto národa. Kauzou se bude zabývat i veřejná diskuse serveru DigiZone.cz v divadle Archa ve stejný den.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám