Hlavní obsah

Zemřela Miriam Makebová, první Afričanka, která dostala Grammy

Novinky, Stanislav Dvořák

Jihoafrická zpěvačka Miriam Makebová zemřela v noci na pondělí v Itálii na infarkt. Bylo jí sedmdesátšest let. Poblíž italského města Casetta se účastnila koncertu na podporu spisovatele Roberta Saviana, jehož život ohrožuje mafie.

Foto: Profimedia.cz

Miriam Makebová

Článek

Miriam Makebová se narodila v roce 1932 v Johannesburgu. V padesátých letech zahájila hudební kariéru a proslavila se spojením jazzu a tradičního afrického zpěvu. Mezinárodní pozornosti se jí dostalo v roce 1959, kdy se dostala do USA a absolvovala turné se skupinou The Manhattan Brothers.

Současně se stala jedním ze symbolů boje proti apartheidu. Poté, co se objevila ve filmu odsuzujícím rasismus v JAR, byla přinucena k exilu.

Nejznámější písničky ženy, které se přezdívalo Mama Africa, jsou Pata Pata a Click Song. V roce 1987 se představila širokému publiku v rámci turné s Paulem Simonem.

Poslechněte si celé písničky zde.

Makeba byla předchůdkyní současné vlny world music. V roce 1965 získala Grammy společně s Harrym Belafontem. Podle některých kritiků byla první hudební hvězdou afrického původu. Žila s muzikantem Hughem Masekelou a poté s bojovníkem za lidská práva Stokely Carmichaelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám