Hlavní obsah

Rabih Abou-Khalil spojil world music, jazz a klasiku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Libanonu narozený hudebník Rabih Abou-Khalil je virtuózním hráčem na tradiční arabský strunný nástroj oud, bezpražcovou libanonskou loutnu. Jeho tvorba překlenuje rozdílné světy tradiční arabské hudby, jazzu a evropské klasické tradice. Vystoupí na Strunách podzimu v úterý 11. listopadu v Rudolfinu.

Článek

Pro svůj pražský koncert si Rabih Abou-Khalil vybral spoluhráče zvučných jmen – pianistu Joachima Kühna a perkusistu Jarroda Cadwina. „Rabih Abou-Khalil dokáže z rozdílných kulturních elementů vytvořit novou hudební řeč, která překlenuje zcela rozdílné světy tradiční arabské hudby, jazzu a evropské klasické tradice. Koncert potěší nejen příznivce jazzu, ale i world music,“ je přesvědčen Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Hudebníci Joachim Kühn a Rabih Abou-Khalil a Jarrod Cagwin natočili společně nahrávku Journey to the Centre of an Egg. „Při hraní s Joachimem Kühnem vždy šlo o to, že když hrajeme společně, ani jeden z nás se příliš nestará o vlastní tradice. On se mnou nehraje Bacha nebo Coltranea, já se zase nepouštím do tradiční arabské hudby. Pokud se chceme někam dostat, musíme se méně zabývat tíhou minulosti a více ‚letící budoucností',“ objasňuje spolupráci Rabih Abou-Khalil.

Vstupenky v ceně od 300 Kč je možné zakoupit ve Festivalovém informačním a předprodejním centru, umístěném v hlavní pokladně Národního divadla, v síti Ticketpro a přímo v Rudolfinu hodinu před začátkem koncertu.

Poslechněte si ukázky na www.strunypodzimu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám