Hlavní obsah

Normální festival o filmu i o divadle představí tvorbu handicapovaných

Právo, zbn

V pondělí začíná Normální festival, který představuje filmovou a letos poprvé i divadelní tvorbu o mentálně handicapovaných, s nimi a pro ně. Přehlídka se koná v Praze od 10. do 13. 11., ozvěny budou v Plzni (18. 11.) a Brně (30. 11.–1. 12.).

Článek

„Jedním z našich cílů je umožňovat lidem s mentálním handicapem i těm bez něj potkávat se, poznávat a zbavovat se předsudků a obav,“ říká pořadatelka Lenka Vochocová.

V programu lze nalézt filmy z podobných akcí v Melbourne, Brightonu, z německého festivalu Wie wir leben a newyorského Sprout Film Festival. Událostí bude i návštěva britského výtvarníka a filmaře Lestera Magoogana.

Představí se maďarské Divadlo Baltazar

V rámci divadelní sekce se představí maďarské Divadlo Baltazar, polský soubor Teatr Trochę Inny. Martin Zbrožek předvede umění improvizace.

„Pro nás je každoročně vrcholem projekce filmů z naší dílny a workshopů na zahajovacím večeru festivalu, letos se obzvlášť těšíme na premiéru našeho prvního profesionálního animovaného snímku O sexu…,“ doplnila Vochocová.

V Praze bude festival probíhat v kinech Aero a Bio Oko, doprovodné akce pak v Experimentálním prostoru Roxy/NoD a v baru Krásný ztráty.

Reklama

Související témata:

Související články

Kinematografie podle Bergmana

Kdosi řekl, že tvůrčí člověk nesmí vidět víc než dvě Shakespearovy hry ročně, jinak se zblázní z vlastní bezvýznamnosti. Opatrní by měli být i návštěvníci...

Výběr článků

Načítám