Hlavní obsah

Kniha přání a stížností přináší kompletní tvorbu punkové skupiny F.P.B.

Novinky,
PRAHA

Teplická skupina F.P.B. patřila k nejvýraznějím tuzemským punkovým souborům 80. let. Nesnažila se kopírovat zahraniční vzory, ale převzala z punku především ideu vyjadřovat se po svém. Tomu členové skupiny pod vedením Miroslava Wanka zůstali věrní i v alternativní kapele Už jsem doma, do níž v polovině dekády přešli. Tvorbu skupiny přibližuje 3CD Kniha přání a stížností, kterou bude pokřtěna ve čtvrtek v Lucerna Music Baru.

Článek

F.B.P. patřili k nejoriginálnějším souborů tuzemské punkové scény. Punk pro ně byl velkou inspirací, protože stavěl na nekompromisní údernosti, ovšem kapela nečerpala jen z něj. V počátcích existence hrála i skladby z repertoáru alternativní anonymní americké skupiny The Residents a od francouzského psychedelického Gongu.

Její tvorba proto nikdy nebyla schématická a neupadla do klišé. Měla více poloh. A s důraznou hudbou se snoubily poetické texty z pera Míry Wanka, jenž tíhnul k dada, i když v počátcích nabízel spíše komentáře k autuální sitaucei života v Československu osmdesátých let v pomalu vybydlených Teplicích. F.P.B ale zhudebnili i Mikuláškovu báseň Listí listíčko třese stromem, což jen potvruje široký záběr a kapely.

V roce 1987 se kapela, která měla časté problémy se StB, rozešla. Její jádro se přelilo do alternativních Už jsme doma, ale její trosky ještě obohatily Šanov 1.

Na křtu zahrají písně F.P.B. členové Už jsme doma spolu s kytaristou Romkem Hanzlíke. Hosty jsou Znouzectnost a Dybbuk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám