Hlavní obsah

Pavel Šrut: Vítejte v Lomarku

Právo, Pavel Šrut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tommy Wieringa je autorem románu Joe Kluzák. Z nizozemštiny jej přeložila Magda de Bruin-Hüblová, vydalo Argo. Bylo jich pět. Čtyři kluci – Joe, Christie, Engel, Franta – a jedna krásná holka, které říkali PJ (Pýdžej).

Foto: Archiv, Právo

Pavel Šrut

Článek

Dějištěm je vesnice utopená v záplavových lukách, v létě porostlá bujnou trávou, v zimě proměněná v rozlehlé kluziště. Žije tu panoptikum postav, v průhledné alegorii podobné Myšímu městu, což je pouťová atrakce, která sem jednou zjara přijede: obrovský dřevěný hrad obývaný stovkami myší.

Hlavním hrdinou je spasmatik Franta zvaný Ruka

Kronikářem party puberťáků a pak dospělým hrdinou Lomarku je Franta zvaný Ruka, který se nenarodil jen v nesprávným těle, ale i v nesprávný rodině v nesprávný vesnici a nesprávný zemi…

Je to spasmatik upoutaný na invalidní vozík, jenž svět hltá očima a píše si deníky, kde je den po dni zapsáno všechno o všem. Jeho až nestvůrně svalnatá pravice (kromě očí jediný zdravý orgán v ochrnutém těle) ho posléze učiní evropským šampionem v armsportu, tj. v přetlačování čili v páce.

Soukromou biblí jsou mu svitky samuraje Mijamota Musašiho, Mistra dvojí cesty: cesty štětce a cesty meče. Kdo ovládl i cestu strategie, dokáže své tělo změnit ve skálu… Nikdo jím nedokáže pohnout, tvrdí samuraj.

Kamarádství s Joe Kluzákem

Franta Ruka jako ich vypravěč s osobitou, často metaforickou mluvou (Večer sroluje den jako noviny…) se ovšem drží v pozadí. Osou příběhu je kamarádství a oslava výbušné energie a imaginace, již mu zbytostňuje titulní hrdina Joe Kluzák, vlastním jménem Achiel Ratzinger, což se ovšem dozvíme až v závěru, kdy klukovské sny a mýty pohřbí nevyhnutelná dospělost. Achiel, to pitomý vlámský jméno, byla Joeova Achillova pata, zavtipkuje si smutně vypravěč Franta.

I román směrem k závěru poněkud skonává, ale příliš to nevadí, protože zpočátku měl vypravěčské síly a bizarních nápadů na rozdávání. Takže vítejte v Lomarku! Autorovi sázka na vypravěče vyšla. Vidíme s ním tu ves z žabí i z ptačí perspektivy, z kriplkárky i z letadla, které Joe Kluzák s pomocí party postaví – a ono opravdu vzlétne.

Jednačtyřicetiletý prozaik a fejetonista Tommy Wieringa napsal „klukovský“ příběh o touze po svobodě, o potřebě vymanit se z danosti těla, místa a osudu… který nás nakonec stejně dožene. Protože tak to chodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Pavel Šrut: Povídky z pařížské kapsy

Ten čapkovský titulek mne napadl hned po přečtení několika stránek nové knížky z edice Černá káva nakladatelství Garamond. Napsal(a) ji Fred Vargas a zvolená...

Pavel Šrut: Chodí Nobel okolo

Tuhle variantu dětské říkanky by si za poslední dvě dekády mohl nejpřípadněji notovat Philip Roth. Ze všech světových spisovatelů je právě on nejčastěji...

Výběr článků

Načítám