Hlavní obsah

VIDEO: Rumunský umělec zdobí Národní technickou knihovnu

– PRAHA

Rumunský výtvarník Dan Perjovschi ve středu zástupcům tisku představil část maleb, kterými v současnosti zdobí interiér nové budovy Národní technické knihovny v pražských Dejvicích. První fáze práce bude trvat do konce tohoto týdne. Malby mají být dokončeny na podzim příštího roku, při příležitosti oficiálního uvedení knihovny do provozu.

Článek

Perjovschiho návrh spočívá v pokrytí interiérů knihovny situačními i nadčasovými kresbami. "Nyní maluji převážně nadčasová témata. Globální oteplování, problematiku Evropské unie a tak dále. Příští září přidám díla týkající se studentů, vědců a jejich reakcí na moji výzdobu knihovny," řekl dnes novinářům.

Nová budova knihovny v Dejvicích začne v polovičním provozu fungovat v červnu 2009, naplno pak od září. Veřejnost v ní najde knihovní fondy Státní technické knihovny a část fondů knihoven Českého vysokého učení technického a Vysoké školy chemicko-technologické. Studenti těchto škol budou mít knihovnu po ruce. Očekává se, že ročně ji navštíví až kolem 900 000 návštěvníků.

Budova na Flemingově náměstí vyrostla podle návrhu architektů Romana Brychty a Petra Leška (Projektil Architekti), na interiéru se podílelo grafické studio Laboratoř a koncepci návrhu výtvarných děl pro NTK připravila společnost PAS (Produkce aktivit současnosti) ve složení Vít Havránek, Jiří Skála a Tomáš Vaněk. Umělecká výzdoba knihovny měla splňovat několik požadavků: vztah k místu a fenoménu technické knihovny, komunikativnost, sdělnost vůči návštěvníkům knihovny, aktuálnost v souvislosti s trendy současného umění, realizovatelnost, bezpečnost a interaktivnost.

Perjovschiho vybrala komise ze tří umělců. V jeho vítězném návrhu je vnitřek knihovny pojat jako sešit, do kterého autor umístí své kresby. "Dojde tak k oživení prostoru, který je zatím pojat spíše technicky," řekl k umělcově tvorbě Jan Kratochvíl ze Státní technické knihovny.

Dan Perjovschi se narodil v roce 1961 v rumunském Sibiu. Účastnil se desítek mezinárodních výstav a samostatně vystavoval v renomovaných světových muzeích a galeriích: MoMa New York, Moderna Museet Stockholm, Van Abbemuseum Eindhoven, Ludwig Museum Koeln, Benátské bienále a řada dalších.

Anketa

Líbí se vám malby, kterými Dan Perjovschi zdobí technickou knihovnu?
Ano
30,5 %
Ne
69,5 %
Celkem hlasovalo 364 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám