Hlavní obsah

Se Zdeňkem Svěrákem nejenom o lásce

Právo, František Cinger

Podle Zdeňka Svěráka je povídka záhon a román pole. A on vždycky věděl, že pole neobdělává, ale lákala ho práce na záhonech. Tak to píše na obálce své první knížky krátkých příběhů nazvané prostě Povídky.

Článek

Přiznává se zároveň, že si tak na starší kolena plní dávné předsevzetí stát se spisovatelem povídek. Že jde o letitý sen, o tom svědčí jak odkazy na jeho učitelskou praxi, tak i skutečnost, že se třeba příběh Přemka Baštýře odehrává v roce 1965. A pije se přitom bylinný likér jakamarus; kdo z mladých dnes ví, co to je? A jak dobře chutná! A co prožil onen Baštýř? Jedinečný život vdovce, který nechtěl děti ožebračovat svým sklonem k alkoholu, a tak si našel fígl.

Je laskavý a chápavý pozorovatel životních paradoxů

Prozrazovat z povídky víc by znamenalo, že by člověk řekl, který zahradník je v detektivce vrahem. Svěrák je nejen laskavý a chápavý pozorovatel životních paradoxů, jak ho známe z jeho scénářů i písňových textů, ale v povídkách si dává záležet na pointě poslední věty. A miluje nadsázku, kontrast, nedorozumění, které mu nabídne vtipné, maličko nostalgické zakončení.

Starší ročníky pamatující oslavy výročí VŘSR nejen v roce 1977, o kterém vypráví povídka Ivanka a Lenin, si s ním připomenou tupost stranických aparátčíků. Tehdejším strážcům jediné svaté víry přišel kacířský nejenom verš básně Josefa Hory Ivan a Lenin. A což pak, když „normotvorné“ Rudé právo otisklo tuto svatokrádežnou báseň v původním, okresním kulturním znalcem nezcenzurovaném znění!

Svěrák je mistr jazyka

Svěrák je mistr jazyka. Parný letní vzduch v kabině řidičovy avie byl, „jako by noc měla horečku“. A odpoledne „asfalt mlaskal, jak se lepil na pneumatiky“. Má lidi rád, a tak by jim rád odpustil drobné i větší prohřešky.

Jenže literatura žije dál svým životem, a tak si čtenář musí chtě nechtě položit otázku, jestli je dobré prozrazovat nevěru za každou cenu, když tím člověk zasáhne kohosi blízkého, nevinného. Ale v tom to je, krása povídky, která nejen potěší, ale přivede k zamyšlení, jak to vlastně na světě chodí. A co je správné a nesprávné i jestli je na světě nějaká spravedlnost.

Zdeněk Svěrák: Povídky

Zdeněk Svěrák: PovídkyFragment, ilustrace Jaroslav Weigel,

196 stran, 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám