Hlavní obsah

Cena Jindřicha Chalupeckého pro výtvarníka Radima Labudu

Právo, Kateřina Farná
BRNO

Novým laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého se stal Radim Labuda, rodák z Bratislavy a absolvent Akademie výtvarných umění v Praze. Ocenění určené pro mladé výtvarníky do 35 let převzal v úterý v Brně.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého Radim Labuda

Článek

"Jsem upřímně zaskočený a překvapený. Nečekal jsem, že vyhraju,“ komentoval své vítězství v devatenáctém ročníku udílení Ceny Jindřicha Chalupeckého.  

Labuda vytvořil videoprojekt, v němž klíčovou roli hraje prezentace svázaného mužského těla jako uměleckého objektu. A právě nečekané ztvárnění muže a precizní propracovanost jeho díla oslovila mezinárodní porotu.

„Především ženské tělo bývá zobrazováno jako objekt. Tady se to mění, je to jakási subvence - objektem se stává muž. V tom je to hodně zajímavé. Je to výjimečná situace i tím, že má někdo takovou odvahu vyjádřit vizuálně stereotypy, které žijí ve společnosti,“ řekla Právu Charlotta Kotíková, členka Nadace Jindřicha Chalupeckého.

Labuda se probojoval mezi finalisty (Zbyněk Baladrán, Ondřej Brody, Tomáš Moravec, Jiří Skála a Evžen Šimera) z 62 nominovaných výtvarníků a uměleckých skupin. Prolomil tak tříleté úřadování žen. Společně s cenou získá finanční odměnu, studijní pobyt v New Yorku a prostředky na realizaci výstavy, či vydání katalogu.

Chalupeckého cena se oficiálně uděluje od roku 1990, vznikla z iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka.

Reklama

Výběr článků

Načítám