Hlavní obsah

Kühnův dětský sbor vyhrál prestižní soutěž ve španělské Tolose

Kühnův dětský sbor o víkendu zvítězil v jubilejním 40. ročníku prestižní mezinárodní sborové soutěže ve španělském městě Tolosa (40th Tolosa Choral Competition). Oznámil to mediální zástupce Milan Řepka. Soutěž "Kühňata" naposledy vyhrála před deseti lety.

Článek

"Řada světových souborů celý rok nedělá nic jiného, než nacvičuje svůj soutěžní program pro Tolose. Podobně jako vrcholoví sportovci před mistrovstvím světa," uvedl předseda správní rady Kühnova dětského sboru Mojmír Böhm. Čtyři desítky malých zpěváků ve věku do 16 let si do Španělska přivezly například Kravarky Zdeňka Lukáše, Studénku Ilji Hurníka, Šest písniček ze studánky od Jiřího Temla i dvě španělské lidovky.

V rámci svého podzimního španělského turné koncertoval Kühnův dětský sbor i v Baskicku a na mistrovských kurzech ve starobylém aragonském městě Borja. Do konce roku čeká těleso pod vedením Jiřího Chvály nejnáročnější část koncertní sezony, období Adventu a Vánoc. Jejím vrcholem budou tři adventní koncerty v pražském Národním divadle a dva vánoční koncerty ve Státní opeře Praha.

Sbor, který v zahraničí sbor vystupuje pod názvem Prague Philharmonic Children's Choir, založil Jan Kühn v roce 1932 a Chvála stojí v jeho čele více než polovinu jeho existence. Ve sboru zpívá na čtyři sta dětí. V mezinárodně uznávaném koncertním oddělení, ale i v přípravných skupinách, výrazně převažují dívky nad chlapci.

Za svou existenci vychoval tisíce talentovaných dětí, z jeho řad vyšli například zpěvačky Bára Basiková a Monika Absolonová i současný šéfdirigent Symfonického orchestru BBC v Londýně Jiří Bělohlávek. Těleso vystupovalo s mnoha špičkovými orchestry a je častým hostem světově známých koncertních pódií. Sbor zpíval například v proslulé newyorské Carnegie Hall v New Yorku, na prestižním rakouském operním festivalu Bregenzer Festspiele nebo spolupracoval se světoznámým dirigentem Vladimirem Fedosejevem v Čajkovského sále Moskevské konzervatoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám