Hlavní obsah

Králova přízeň s Natalií Portmanovou a Scarlett Johanssonovou

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vášnivé drama ze dvora Tudorovců v 16. století Králova přízeň je jedním z mnoha příběhů o Jindřichu VIII. a jeho šesti ženách a nesčetných milenkách. Sestry Anna a Mary Boleynovy se do zástupu jeho žen zařadily, i když ve školních učebnicích se zpravidla dočteme jen o jedné z nich. Neboť jen jedna se stala královnou – a zle na to doplatila.

Foto: ČTK

Dvě sestry, dva osudy – Scarlett Johanssonová a Natalie Portmanová

Článek

Příběh lásek, touhy, zrady a smrti začíná příjezdem krále Jindřicha VIII. na panství Boleynů. V té době už je jeho manželství s Kateřinou Aragonskou prakticky v troskách – král postrádá dědice, královna stárne, pravděpodobnost, že mu porodí syna, se blíží nule.

Touha po dědici

Zato u Boleynových jsou hned dvě mladé, krásné a zdravé ženy – mírná a poddajná Mary (Scarlett Johanssonová) a ambiciózní Anna (Natalie Portmanová). Právě ta se podle plánů (a samozřejmě také intrik) měla stát královou milenkou.

Jenže co čert a snad ani Jindřich sám nechtěl – zakoukal se do Mary a zakrátko se mohl těšit na narození sice nemanželského, ale přece jen syna.

Uražená Anna se ze žárlivosti a trucu tajně vdala a rodina ji za trest poslala k francouzskému dvoru. Když se vrátila zpátky, bylo její sebevědomí a sebehodnocení o hezkých pár stupínků vyšší než před odjezdem. Zatoužila zvítězit nad sestrou, nad Kateřinou, nad všemi – zatoužila stát se královnou Anglie.

Osud Anny Boleynové

Využila k tomu veškeré myslitelné koketerie i ostatní ženské zbraně. Tehdy ještě netušila, že až se ona navzdory jejich společné dceři, budoucí královně Alžbětě, panovníkovi znelíbí, Jindřich se nebude párat s rozvodem: popraviště je bezpečnější a ten, kdo hledá rychlá a snadná řešení a sedí na trůně, důvod vždycky najde…

Tak se Anna Boleynová dostala do školních učebnic. Portmanová ji ukazuje jako vášnivou nezkrotnou a na svou dobu velice odvážnou ženu, kterou pozdější ztráta nadvlády nad poblázněným králem dovádí až k hysterii. Naopak Johanssonová je doslova ztělesněním vlídné, milující andělské bytosti, která odpustí vše – a zůstane zapomenuta.

Historická fakta jsou nepochybně důležitá, ale kdo by se o ně příliš zajímal, když se může kochat pohledem na výpravnou krásu, jakou u dvora uměli vykouzlit staří mistři, a ti dnešní, filmoví, ji umějí výtečně napodobit.

Jindřích VIII. je zastíněn svými milenkami

Když se navíc může těšit pohledem na Natalii Portmanovou a Scarlett Johanssonovou, které si viditelně užily nejen krásné kostýmy v historickém prostředí, ale také vztah dvou sester, na který se film soustředí především: sice o krále bojovaly jako lvice, ale přesto si byly po celý život nesmírně blízké a drahé.

Je vcelku logické, že Eric Bana jako Jindřich VIII. zůstal poněkud ve stínu těchto velkých hvězd současnosti, i když právě on představuje krále poněkud jinak – přitažlivějšího i frackovitějšího – než jak ho známe z jiných opusů.

Nicméně králova přízeň (s ohledem na děj filmu je určitě přesnější originální název The Other Boleyn Girl, který v překladu znamená To druhé Boleynovic děvče) ocení především milovníci výpravných dramat, intrik a vášní na královských dvorech minulých staletí, které ožívají o to působivěji, že většina filmu se natáčela ve skutečných hradech a domech v Anglii.

Králova přízeň, USA 2008

Režie: Justin Chadwick,

Hrají: Natalie Portmanová, Scarlett Johanssonová, Eric Bana, Kristin Scott Thomasová, Jim Sturgess a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám