Hlavní obsah

Čtenáři: hitem 90. let byla Show Must Go On

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V anketě „největší hit 90. let“ zvítězila podle očekávání píseň Show Must Go On od Queen. Druhá je Metallica a Nothing Else Matters, třetí Bryan Adams a Everything I Do - I Do it For You. Hlasovalo cca 30 tisíc lidí.

Článek

V anketě velmi výrazně převládaly rockové skupiny nad všemi ostatními žánry, byť šlo o mainstreamový rock a pop-rock (Queen, Metallica, U2, Bon Jovi). Nápadné je, že do první desítky se nedostala ani jedna zpěvačka.

Jako podvratný živel působí v TOP TEN pouze osamocený hip-hopový úlet Cypress Hill Insane in the Brain. Někteří umělci, kteří byli v devadesátých letech skutečně progresívní, vlivní a jsou do značné míry symboly tohoto období (Rage Against the Machine, Red Hot Chili Peppers, Prodigy, Lauryn Hill, Erykah Badu, Beastie Boys a další) získali méně než jedno procento hlasů.

TOP TEN

1. Queen: Show Must Go On - 21%

2. Metallica: Nothing Else Matters - 18.5%

3. Adams Bryan: Everything I Do - I Do it For You - 7.5%

4. Nirvana: Smells Like Teen Spirit - 5.9%

5. Depeche Mode: Enjoy the Silence 4,2%

6. Cypress Hill: Insane in the Brain - 4.1%

7. U2: One - 3.6%

8. Guns n Roses: Don´t Cry - 3.1%

9. Roxette: How do you do - 2.4%

10. Bon Jovi: Always - 2.1%

ANKETY NEVYJADŘUJÍ NÁZOR REDAKCE

- každý může nominovat cokoliv, pokud to odpovídá žánru a napíše správně název

- strategií Novinek je pokud možno nezasahovat a nic nezakazovat

- Novinky si vyhrazují právo mírně doplnit seznam nominací, pokud tam chybí nějaké slavné a všeobecně uznávané dílo

- kultura není sport - víme, že žádné vítězství nemůže mít absolutní platnost, toto je jen lidová anketa a jejím smyslem je pobavit a vyvolat diskuzi

Vítězná skladba Show Must Go On vyšla na albu Innuendo v roce 1991, pouhých šest týdnů před smrtí Freddieho Mercuryho. Právě smrti a touhy "pokračovat v show" se dotýká její text. Jak už to v showbusinessu chodí, po Mercuryho smrti se píseň vrátila na přední příčky britské hitparády a byla ještě úspěšnější než ve chvíli vydání. Od té doby je notoricky známá, nemá ale mnoho coververzí. V muzikálové podobě se objevila např. ve filmu Moulin Rouge, zpíval ji také Elton John.

Reklama

Výběr článků

Načítám