Hlavní obsah

Liternetur@ Legie, jaké opravdu byly

Právo, Jakub Šofar

O strýci mé matky, ruském legionáři, který byl jeden čas pobočníkem Václava Girsy (1875 až 1954, prvorepublikový diplomat ve Finsku, Polsku, Jugoslávii; náměstek ministra zahraničních věcí) ve Vladivostoku, jsem už kdysi psal. Zůstaly po něm desítky pohlednic z Číny, Japonska, Singapuru, Džibuti, Port Saidu, obálky s ruskými a čínskými navštívenkami, výstřižky z místního tisku. A samozřejmě knihy líčící sibiřskou anabázi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Liternetur: O prvorepublikovém legionářovi z první ruky

Článek

Mě ale nejvíc přitahovaly jeho špatně čitelné diáře, do kterých si každý den zaznamenával, co se kde stalo.

Viz třeba zápis: Přijel Vuchterle. Gajda sesazen Kolčakem. Mám rýmu a kašel. Pršelo. Odevzdal jsem účty za šangh. cestu a vrátil peníze. Dá Bůh, že to už bude zbrzku (Mon. SEPTEMBER 1, 1919). Zápisníky obsahují trochu jiné informace než všechny ty oslavné knihy.

Rychlé, okamžité informace jsou expresivnější než pozdější

Nejzajímavější texty pro studium této etapy historie jsou ostatně v novinách, jež vydávali legionáři v Rusku. Dostal jsem se k nim teprve nedávno. V jejich případě opět platí, že „rychlé“, okamžité informace jsou daleko expresivnější než ty pozdější, zpracované, zobecněné, uhlazené a ošetřené.

Každodenně vycházel v nákladu 10 500 kusů Československý Denník (s periodickou přílohou Československé Besedy), do kterého mj. často psal podplukovník Emanuel Moravec. Pak týdeník Slovenské Hlasy, věstník Československý voják, Úřední Věstník, čtrnáctideník Heimat (v němčině).

A Na Stráž, časopis věnovaný vnitřním otázkám československého vojska. Ten je z nich nejlepší, tak třeba: Vážná výstraha. Náčelník evakuace dr. Raše telegrafuje 15. února z Vladivostoku:

„S posledními ešelony přijíždějí četné čerstvé případy venerických onemocnění, získané v Mandžurii a Charbině. Žádám oznámiti vojsku, že nemocní naloděni nebudou až po úplném vyléčení.“ (č. 20, Divi -zionnaja, 26. února 1920).

Takové zprávy jsou optimistické

Nebo: Koupěchtivé bratry upozorňujeme, aby nekupovali všechno a za každou cenu. Často kupují v Zabajkalí kožešinky. Všechen pořádný tovar byl již dávno blíže trati skoupen, nabízí se jen brak. (…) Nepřeplácejme. Toto kavalírství jest nejen zbytečné, ale i škodlivé.

Za našeho odjezdu ceny v Mandžurii několikrát stouply, tedy i bratři v zadním voji jsou tím okrádáni (č. 24, Mandžuria, 24. března 1920).

Přes jejich nikoliv optimistický obsah jsou mně takové zprávy nesmírně sympatické, protože jsou obyčejně lidské. Protože odrážejí skutečnou podobu osob, věcí a dějů.

V položce menu Databáze legionářů padlých ve 2. SV najdete kromě anoncovaného i Databázi čs. legionářů z 1. světové války. Stačí zadat příjmení.

Reklama

Související témata:

Související články

Liternetur@ Něco k Čechům v Americe

František Matouš Klácel (1808– 1882) je tak trochu mystická postava českých dějin. Augustinián a zároveň delegát Slovanského sjezdu (1848), přírodovědec...

Liternetur@ Co je to prorvace

Tak jsou před námi zase volby. Nač zbytečně hledat a vážit nová slova, dejme přednost klasice. Jedna z řad publikací, které vydával někdy obdivovaný a někdy...

Výběr článků

Načítám