Hlavní obsah

Lenny Kravitz v minisukni

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je zač ta Nikka Costová? V Americe poměrně známá zpěvačka, která přenesla něco z doby hippies, kterou ovšem sama nezažila, do 21. století. V těchto dnech vydává nové studiové album Pebble To a Pearl.

Článek

Její eklektický funk-rock-soul-popový přístup umožňuje dělat muziku, která není úplné retro, ale přece vyjadřuje pocity květinového dítěte, kterým Nikka patrně uvnitř je. Dala by se v nadsázce popsat jako ženská varianta Lennyho Kravitze (ne náhodou mu na turné v roce 2005 dělala předskokana).

Podle toho, kterou její píseň zaslechnete první, zařadíte si jí pod škatulku Anastacia, Norah Jonesová, nebo Joss Stoneová, ale když na jiném místě přitvrdí, donutí vás zase škatulky rozházet. Trochu funky, trochu psychedelie, nejednou se setkáte s odkazy k Janis Joplin. Je to ovšem vypulírovaná "Joplinka" bez potu, špíny a pláče.

Nikka Costová se narodila v roce 1972 v rodině producenta a muzikanta Dona Costy. V osmdesátých letech natočila několik písní v Itálii a Austrálii, které měly víceméně místní ohlas.

Teprve písnička Like A Feather ji otevřela dveře v Americe. Vydala tam alba Everybody Got Their Something a Can'tneverdidnothin'. Aktuální Pebble To a Pearl vyšlo u reinkarnovaného labelu Stax. Ten byl v šedesátých letech symbolem nekomerčního soulu (Otis Redding, Isaac Hayes, Staple Singers atd.), v sedmdesátých letech zanikl a teprve po roce 2000 se s novým majitelem vrátil na scénu.

Poslechněte si celé písničky zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám