Hlavní obsah

Chinaski: Jsme připraveni bojovat

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden vyšlo koncertní DVD a CD Když Chinaski, tak naživo. V úterý pak začalo v Jablonci nad Nisou turné kapely. Je první po červencovém tragickém odchodu bubeníka Pavla Grohmana. S kapelou je na jeho místě absolvuje David Koller. Toho poté nahradí Otakar Petřina ml., který dosud působil na hiphopové scéně jako Marpo.

Článek

Co vás vedlo k tomu nahrát a vydat živé album?

Malátný: Loni jsme jeli největší turné, jaké se nám kdy povedlo, a chtěli jsme ho mít zaznamenané. Nikdy jsme navíc nevydali DVD, na kterém by byl koncert od začátku do konce, a zároveň jsme nikdy nevydali živou desku.

Jde o sestřih loňských koncertů z Prahy a Liberce. Bylo na nich něco extra výjimečného?

Malátný: Sněžilo. Při písničce Vrchlabí se skutečně na pódium snášel sníh. Tento technický trik jsme si schovali do Prahy.

Máte spoustu hitů, které od vás lidé při koncertech čekají. Je v kapele nějaký tlak na to, aby se některé notoricky známé skladby už nehrály?

Malátný: To řešíme neustále. Když nám nějaká začne lézt krkem, tak ji nehrajeme, anebo předěláme. Tabáček jsme nehráli dva roky a nehrajeme ho ani na probíhajícím turné. Kláru jsme nehráli několik let, ale předělali jsme ji a na koncertech zní v úplně jiné aranži, než jakou znají lidi z desky.

Kužvart: Vliv na to mají rádia. Když na nich nějaká naše píseň jede třeba rok, řekneme si, že bychom ji měli nechat odpočinout.

Táborský: Jiné je to ale na Slovensku. Tam třeba Tabáček vnímají jinak než v Čechách. Je pro ně stále obrovský hit, asi jim ho rádia tolik neznechutila.

Dá se dělat něco s tím, aby rádia neustálým omíláním skladby posluchačům neznechucovala?

Kužvart: Vůbec nic. Pokud hrají nějaký náš singl a je úspěšný, v podstatě je z rádiové rotace nesundatelný. Na jednu stranu jsme za to rádi, na druhou víme, že rádia mají schopnost písničky úplně rozsekat, zprotivit je.

Ondřej Škoch: Mrzí nás, že si to dost lidí neuvědomuje. Netuší, že nemáme co dělat s tím, že naše skladby pořád hrajou.

V listopadu vyjde druhé pokračování Autopohádek. Co je pro vás na pohádkách a skladbách pro děti tak přitažlivé, že v tomto projektu pokračujete?

Malátný: Pro mě osobně je zajímavé, že je to trochu divadlo, při kterém si zahraju. Pro celou kapelu pak to, že děláme úplně jiné písničky, než na běžné desky. Dělat písně pro děti je obrovská radost.

Sáhli jste při jejich skládání pro nějaký starší nápad?

Ondřej Škoch: Písničku Hvězdy nad hlavou, která je naším novým singlem, dělali Petr Kužvart s Pavlem Grohmanem už na album 07. Nestihli ji ale dokončit, takže vypadla. Teď je hotová a docela se povedla.

Budete v Autopohádkách pokračovat?

Malátný: Příští rok začne vznikat celovečerní animovaný film s pěti Autopohádkami. Každá by měla být zpracovaná jiným výtvarníkem a celé by to měl režírovat Břetislav Pojar. V mluveném slovu bychom samozřejmě chtěli pokračovat. Důvodem je i to, že v knížce, kterou napsal Jiří Marek, je těch pohádek patnáct. Na desku se nám ale vejdou jenom tři, takže máme materiál ještě na další tři alba.

Kužvart: Rádi bychom příští rok pokračovali i v živé prezentaci Autopohádek, kdy jsme jezdili za dětmi do divadel. V první části představení jsme některou z pohádek sehráli a ve druhé udělali koncert. Bylo to perfektní.

Probíhající turné s vámi na postu bubeníka absolvuje David Koller. Proč padla volba na něho?

Ondřej Škoch: David je pro nás člověk, ke kterému vzhlížíme s úctou. Moc jsme nepočítali s tím, že na náš nápad kývne, strašně nás to překvapilo. Po první společné zkoušce jsme navíc zjistili, že hraje na bicí tak dobře a osobitě, že mu k tomu nemáme co říct.

Štěpán Škoch: David naše písničky nemění. Přijal roli bubeníka, který s námi odjede turné, aby nám pomohl Chinaski zase rozjet. Na zkouškách do ničeho nemluvil. Přišel, sedl za bicí, svlékl se do půl těla a hrál. Všichni víme, že s námi odehraje deset koncertů a pak spolupráce skončí.

Bude s vámi při koncertech zpívat vokály?

Malátný: Když jsme to začali řešit, vyslovil David přání, že by chtěl pouze hrát na bicí. Řekl, že je nás pět, všichni zpíváme, a tak nevidí důvod, proč by měl v naší kapele zpívat i on.

Napadlo vás někdy, že by nebylo špatné, kdyby s vámi zůstal natrvalo?

Malátný: To je divoká myšlenka. David má svou kariéru a své projekty. Nedovedu si představit, jak by to dopadlo. Myslím, že to nikoho z nás nenapadlo.

Po skončení turné začnete zkoušet nové písničky s Otakarem Petřinou ml. Bude stálým členem Chinaski?

Malátný: To v tuhle chvíli nemůžeme říct. Jsme ve stádiu, kdy zkoušíme. Jde mu to velice dobře, jsme z něho nadšeni, ale jestli se stane stálým členem kapely budeme vědět až tak v lednu. Potřebujeme čas na to, abychom se sehráli, poznali a zjistili, jestli to bude fungovat.

Pavel Grohman byl velmi důležitý člověk pro vznik vašich písniček, zejména jako textař a aranžér. Jak ho po těchto stránkách nahradíte?

Ondřej Škoch: Některé nové skladby máme rozdělané z doby, kdy s námi ještě byl. Jde o pět nebo šest písniček. Jeho manželka Lucka navíc dala Michalovi plnou krabici jeho textů. Určitě s nimi budeme pracovat, takže budou i na naší další desce. Víme ale, že nám chybět bude. Možná i proto padla volba na Otu Petřinu. Umí psát dobré texty.

Štěpán Škoch: Uvědomujeme si, že naše hlavní zkouška nastane v momentě, kdy budeme dělat novou desku. Všichni se nás ptají, jestli to bez Pavla zvládneme. Rozhodli jsme se, že do toho jdeme. Jsme připravení bojovat a fungovat i bez něho. Nic jiného nám nezbývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Chinaski vyráží na turné s Davidem Kollerem

Po červencovém tragickém úmrtí bubeníka Pavla Grohmana se kapela Chinaski vrátí na koncertní pódia. Space Tour 2008 zahajují Chinaski vystoupením v Eurocentru...

Výběr článků

Načítám