Hlavní obsah

V pátek začíná jihlavský festival dokumentů

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Soutěžní přehlídka dokumentární tvorby začíná již podvanácté v pátek 24. října v Jihlavě a potrvá do příští středy. Leitmotivem jihlavského festivalu, který vznikl před lety díky studentům fakulty dokumentaristiky na FAMU, je vždy ambice vzdělávající, inspirativní, zneklidňující, jak naznačuje rétorika organizátorů a jejich heslo: Myslet filmem.

Článek

Festival jdoucí někdy naivně, jindy zajímavě proti proudu zábavných a hvězdných přehlídek, charakterizuje letos znělka festivalu, jíž autor Martin Blažíček charakterizuje jako „explozivní montáž obsahu zavazadla filmaře před odletem“.

Spolu s návštěvníky bude v Jihlavě myslet filmem i hlavní host, legendární americký dokumentarista Frederick Wiseman, který představí čtyřicetiletou filmařskou kariéru, včetně slavné dokumentární válečné trilogie. Pozornost dopředu přitahuje i rakouský filmař Ulrich Seidl, známý snímkem Import/ Export, přesně popisujícím prostor střední Evropy na pomezí stylizovaného dokumentu a černé grotesky. Návštěvníci se mohou těšit také na sekci filmů Vrtěti Jedenáctým zářím, která přibližuje způsob pojímání této zlomové dějinné události z odstupu ve Spojených státech.

Autorskými filmy proti válce

Prostor dokumentární tvorby už dávno překročil hranice uměleckého žánru, její filmy sociologicky popisují podoby společností a filmaři nahrazují i příliš rychlá a podplatitelná média. Ředitel festivalu Marek Hovorka tak říká, že program slibuje dva proudy: „Jak se militarizuje světová politika, častým tématem filmů se stává válka, armáda a otázky po podobách svobody. Protiváhou téhle vrstevnaté programové linii pak budou nejrůznější osobní autorské filmy proslulých tvůrců i filmové objevy z celého světa.“

Síla jihlavského festivalu ale zůstává především v soutěži středoevropského dokumentu, který na mezinárodním poli zviditelňuje i pomocí různých iniciativ, producentských panelů, trhů. Během let se osvědčily veřejné prezentace východoevropských projektů před západními televizními producenty, který se koná v rámci East European Fora.

Naopak světová sekce Opus bonum obnáší někdy namátkové tituly, jenž zaujaly třeba na rotterdamském festivalu, zatímco množství dalších pomíjí. Zajímavostí je, že porotu téhle soutěže tvoří jediná výrazná osobnost filmařského světa, jíž letos bude uznávaný český režisér a umělecký samorost Karel Vachek. Další alternativní novinkou bude soutěž experimentálních podob v dokumentu Fascinace, hodně lze čekat od představí panorámatu latinsko-americké tvorby.

Jaká bude Česká radost? 

Jak si vedou dokumentaristé v Česku, je každoročně vidět na programu domácího mistrovství České radosti, jíž letos dominuje nejen čerstvě zvolený, nejlepší evropský dokument René. Za pozornost stojí hned film uváděný na slavnostním pátečním zahájení, Iventka a hora. Režisér a pedagog Vít Janeček se v něm pokoušel hledat s pomocí mladé dívky, jíž se údajně zjevila v dětství Panna Maria, v životě to posvátné a nevšední.

Podobu osobního, téměř intimního dokumentu odhalují třeba stylizované portréty Film lež, v němž Tomáš Petráň tematizuje vlastní vztah k ženám (včetně vlastních dcer). Politizující se dokumentarista Robert Sedláček představí po Papírovém atentátu či portrétu Miloše Zemana film V hlavní roli Gustav Husák. Naopak pohled do české (sub)kultury hip hopu nabídne Pavel Abrahám ve snímku Česká RAPublika.

Reklama

Výběr článků

Načítám