Hlavní obsah

Palahniukova kniha Program pro přeživší je na pultech

Právo, Tereza Radváková

Americký prozaik Chuck Palahniuk je českému čtenáři znám knihou Klub rváčů. Nyní v češtině vychází další román Program pro přeživší.

Foto: archiv, Právo

Kniha Program pro přeživší údajně způsobila, že se Palahniukovo jméno začalo uvádět společně s Kurtem Vonnegutem.

Článek

Americký prozaik Chuck Palahniuk vstoupil na literární scénu v polovině devadesátých let a od té doby vydává jednu knihu za druhou. Obklopuje čtenáře depresemi a dekadentním znechucením. Útočí agresivitou. Ubíjí a zároveň ponouká ke změně.

Vyvrhuje na papír nejtemnější zákoutí svého nitra, jako by se chtěl vypsat z vlastního osudu. Kruté příběhy mají totiž Palahniukovi v rodině – otec skrčený pod postelí přežil řádění dědy, který v záchvatu šílenství zabil ženu a děti. Později se stal obětí brutální vraždy ze žárlivosti.

Po slavném Klubu rváčů další bestseler

Po kultovním Klubu rváčů se českému čtenáři dostal do rukou Program pro přeživší, který část kritiky považuje za nejlepší autorův román.

Odeon nyní nabízí jeho druhé české vydání v překladu Richarda Podaného. Právě tato kniha údajně způsobila, že se Palahniukovo jméno začalo často vyslovovat společně s Kurtem Vonnegutem.

Návod na sebevraždu

Překotný styl románu odpovídá výpovědi před sebevraždou. Hlavní hrdina Tender Branson letí letadlem, jehož motory brzy vyhasnou, a namlouvá na magnetofonový pásek svůj životní příběh.

Sestupné číslování stránek symbolizuje odpočítávání minut až do příchodu smrti. Citáty z bible se mísí s návody na úklid domu a vulgárními nápisy ze zdí veřejných záchodků.

Konzum nahrazuje modlitby

Absurditu textu ještě zvyšují přihlouplé modlitby. Slova se často opakují a mají nespisovné tvary, čímž text působí autenticky a neotřele.

Absurditu textu ještě zvyšují přihlouplé modlitby. Slova se často opakují a mají nespisovné tvary, čímž text působí autenticky a neotřele.

Hlavní hrdina Tender ve vyprávěném příběhu vystupuje jako představitel puritánské sekty. Jeho posláním je pracovat do úmoru ve zkaženém světě a přinášet do komunity peníze.

Výsměch každodenní manipulaci davu

Doba je posedlá návody. Chceteli si poradit se složitostmi dnešního světa, řiďte se radami odborníků, jednejte podle médií. Hranici mezi skutečností a mediální fikcí téměř nelze postřehnout. Konzum a s ním související reklamní mašinérie získávají pozici novodobého náboženství.

Vyspělá civilizace se od sekty příliš neliší. Člověk dokáže uvěřit čemukoli – už jen pro pocit, že má v co věřit. Palahniuk odkrývá každodenní manipulaci. Vysmívá se populárním spasitelům, rádoby duchovním vůdcům na televizních obrazovkách.

Jeho znepokojující příběh je koncipovaný jako obžaloba. Místy zabíhá do extrémů, celkově však čtenáře odzbrojí.

Chuck Palahniuk: Program pro přeživší

Chuck Palahniuk

Chuck Palahniuk (1962 v Oregonu) vystudoval žurnalistiku, ale třináct let pracoval v továrně na automobily. První román Neviditelná monstra nakladatelství odmítla jako příliš ponurý. Druhý román, neméně depresivní Klub rváčů (1996, č. 2000), se stal kultovním dílem devadesátých let – byl přeložený do osmnácti jazyků a zfilmovaný režisérem Davidem Fincherem (1999). Následoval Program pro přeživší (2000, č. 2002) a mnoho dalších knih. Zatím poslední v řadě je Snuff z roku 2008.

Euromedia Group-Odeon, 240 stran, 249 Kč

Reklama

Související články

Chuck Palahniuk: Deník

Pátý český překlad amerického prozaika Chucka Palahniuka (1962), který přihlížel vraždě svého otce a vláčí s sebou komplex z přežití, přináší od dob Klubu...

Výběr článků

Načítám