Hlavní obsah

Zpěvačka Tarja Turunen zmrazila Prahu svými vokály

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ledová královna Tarja Turunen se vrátila do České republiky a poprvé vystoupila v metropoli. Rohožemi zakrytá ledová plocha v Malé sportovní hale v Holešovicích byla jistě vhodným zázemím pro výjimečný vokální projev jedné z nejzajímavějších žen severské hudby. I bez Nightwish dokázala halu zcela vyprodat, avšak její koncert zanechal mnoho otázek.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vokály Tarji Turunen jsou vskutku mrazivě dokonalé.

Článek

V úterý v půl desáté večer nastoupila na pódium Tarja Turunen se svou kapelou a ve vzduchu bylo obrovské očekávání. Kam se pohnula Tarjina tvorba za tři roky, které uběhnuly od jejího vyhození ze skupiny Nightwish? Může sama nabídnout něco nového? Ano i ne však není jen diplomatickou odpovědí, ale zároveň i faktem.

Tarjino publikum se skládá převážně z těch lidí, kteří dříve poslouchali Nightwish a její hlas jim utkvěl natolik v hlavě, že ho chtějí slyšet i nadále. Jenže Tarja se nebude moci stále odkazovat na svou starou tvorbu a se svou novou skupinou hrát hity z doby Nightwish.

:. Tarje metalová hudba sluší, budoucnost má však jinde.foto: Novinky/Jakub Kynčl

Jistě, skladby Nemo, Wishmaster a další klasiky k finské démonce prostě patří a publikum to také jasně dávalo najevo, když u těchto skladeb řádilo násobně víc než u těch nových. Ale Tarja musí jít dál a to, že by se její nová cesta střetávala s většinou dosavadního publika, není příliš pravděpodobné. Mainstreamový metal pro mladé totiž zřejmě není cestou, kterou Tarja půjde.

She walks alone

Tarja Turunen předvedla mimo výše zmíněných hitů z období Nightwish také mnoho skladeb ze svého alba My Winter Storm, kde dává naplno průchod svému hudebnímu talentu. Jasným lídrem mezi jejími novými skladbami byl song I walk alone, který až mrazivě vystihuje současnou Tarjinu situaci. Hudebníci, kterými se obklopila, jsou bezesporu velmi kvalitní, avšak něco chybí tomu, aby mohla show propuknout naplno.

:. Tarja Turunen na pražském koncertěfoto: Novinky/Jakub Kynčl

K Tarjiným úžasným vokálům zoufale chybí mužský hlas, který by ji mohl v nějakých nových skladbách na úrovni doprovázet, více zajímavých prvků v nové tvorbě a zejména pak pevný směr. Ve stávající podobě není schopna vytvářet nový zajímavý metal a postupně tak bude publikum z tohoto okruhu fandů ztrácet. Získávat bude nové fanoušky, obdivující její vokály, těmi ale velké haly plnit nebude a to ona samozřejmě chce.

Pražský koncert byl velmi povedený, naznačil však, že zpěvačka krizi způsobenou vyhazovem z Nightwish ještě zcela nepřekonala.

Nightwish zůstali po vyhození Tarji třetinoví a s novou zpěvačkou Anette Olzonovou se propadli do šedi severské metalové scény. Jenže právě ta třetina, kterou oni znamenali, nyní Tarje zoufale chybí. Pokud si k sobě nenajde zpěváka a někoho, kdo jí bude skládat nové zajímavé skladby, které upoutají širší publikum a nebudou táhnout pouze na její hlas, tak na ni už za dva roky vyprodáno nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám