Hlavní obsah

Nestoři africké hudby zahrají v Akropoli s hvězdným kytaristou

– PRAHA

V pražském paláci Akropolis vystoupí tento pátek guinejský soubor Bembeya Jazz. Jde o o výjimečnou událost, soubor vznikl už v šedesátých letech na oslavu vyhlášení nezávislosti země z podnětu prezidenta Sekua Tourého. Se skupinou zahraje i virtuózní kytarista Sekou Diabaté.

Článek

Bembeya Jazz je tedy ještě starší než spřízněný senegalský Ochestra Baobab nebo malijský Rail band. Prezident republiky, z něhož se později stal obávaný diktátor, tehdy rozhodl, že v zemi musí znít hudba, která nemá nic společného s koloniální minulostí. Inspirací se proto stal domácí folklór včetně griotské tradice a také kubánská hudba, neboť ostrov svobody byl pro země, které se zbavily koloniálního jha, velkou inspirací.

Skupina proto nabídla neobvyklou syntézu řady afrických stylů, neboť měla reprezentovat zemi afrokubánským jazzem. Vedle dechů se pyšnili i čtyřčlennou kytarovou sekcí, kytaristé ale na nástroje hráli stylem, jakým se hraje na koru.

I nyní v desetičlenné skupině hrají čtyři původní členové včetně virtuózního kytaristy Sekoua Diabatého, zvaného diamantové prsty .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám