Hlavní obsah

Ministerstvo dá Kaplickému cenu za architekturu, ten ji ale odmítl

– PRAHA

Architekt Jan Kaplický má letos dostat od ministerstva kultury cenu za přínos v oblasti výtvarného umění a architektury. Porota se mu rozhodla cenu udělit za mimořádné architektonické dílo, kterým proslavil českou architekturu doma i v zahraničí. Kaplický, jehož návrh nové budovy Národní knihovny se stal v ČR předmětem ostrých sporů, cenu odmítl.

Článek

Kaplický už na konci července napsal ministru kultury Václavu Jehličkovi, že přijetí ceny považuje za nepřijatelné v situaci, kdy mu jeho úřad a celá vláda přínos české architektuře znemožňuje.

Podle sdělení tajemnice poroty Marcely Stránské porotci rozhodovali ve třech kolech, ve třetím kole už zůstal jen Kaplický. Architektovu odměnu 300 000 korun, s níž jsou spojena všechna ocenění, ministerstvo věnuje na umělecké aktivity.

Cenu za literaturu dostane Vaculík

Zástupci ministerstva dále oznámili laureáty dalších cen ministerstva kultury a státních cen za literaturu a překlad. Cenu za literaturu obdrží Ludvík Vaculík za dosavadní literární a publicistickou tvorbu s přihlédnutím k bilanční próze Hodiny klavíru.

Státní cenu za překladatelské dílo pro rok 2008 dostane Jiří Stromšík za dosavadní činnost v oblasti překladů literárních děl. Porota považovala ocenění překladu pamětí Günthera Grasse Loupání cibule za příliš omezující jeho celkové rozsáhlé překladatelské dílo.

Dále ministerstvo ocení režiséra a člena uměleckého vedení Divadla v Dlouhé Jana Bornu za režijní přínos současnému divadlu v České republice nejen pro dospělé, ale i pro děti.

Laureátem v oboru hudby se stává Zdeněk Šesták za mimořádnou uměleckou a muzikologickou činnost v oblasti české hudby, kultury a umění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám