Hlavní obsah

Zrzavého obraz Benátky se vydražil za pět miliónů korun

Hlavní magnet nedělní aukce Galerie Pictura na pražském Žofíně - mnohokrát vystavovaný a publikovaný obraz Jana Zrzavého Benátky z roku 1962 - získal nový majitel za vyvolávací cenu pěti miliónů korun. Tato tempera na plátně se řadí jednoznačně k tomu nejlepšímu, co Jan Zrzavý vytvořil, a mezi jeho poválečnými díly dominuje. Je čtvrtým jeho nejdražším dílem prodaným v dražbách posledních let.

Článek

Zrzavého poetická vzpomínka na Itálii byla dokonce vystavována v roce 1964 i v samotných Benátkách na věhlasném výtvarném bienále. Obrazy tohoto malíře patří ke stálicím domácího aukčního trhu. Na jaře byl jeho olej Piazetta z roku 1929 vydražen za 7,1 miliónu korun, když vyvolávací cena činila tři milióny, a v září si zájemce jeho Portrét malíře Adolfa Gärtnera z roku 1913 odnesl za 6,9 miliónu. Koncem roku 2006 získal vydražitel Zrzavého obraz z roku 1938 Studně v Locronan III za 5,5 miliónu korun; vyvolávací cena činila v tomto případě 2,5 miliónu korun.

Všechna tato díla se umístila mezi prvními třiceti nejdražšími obrazy českých malířů prodaných na aukcích posledních let. Rekord drží Kupkovy Élévation (Výšky) z roku 1938, které si nový majitel odnesl před rokem za 22,1 miliónu korun. Navíc musel zaplatit aukční přirážku ve výši pětiny dosažené ceny.

"Nemůžeme si stěžovat," řekl po vyhodnocení aukčních výsledků ředitel Galerie Pictura Jakub Göttlich. I když podle něj změnila majitele necelá třetina z téměř 340 dražených prací. Bez aukčních přirážek za ně vydražitelé zaplatili kolem 16 miliónů korun.

Bojovalo se například o obraz Václava Boštíka ze druhé poloviny 70. let Bez názvu, jehož vyvolávací cena činila 1,5 miliónu korun. Nakonec byl prodán za 2,05 miliónu. Rozměrný olej na plátně (137 x 230 centimetrů) nazvaný Večerní pohled na Neapolský záliv s Vesuvem od malíře Otakara Nejedlého si nový majitel odnesl za 950 000 korun.

Za vyvolávací cenu jeden milión korun získal sběratel olej Karla Appela nazvaný Dvojice. Vyvolávací cena železného svařovaného a pozlaceného solitéru Jana Koblasy z roku 1965 ve výši 450 000 korun nazvaného Posel vyhověla i zájemci o toto dílo ze 60. let minulého století. Kytice Václava Špály - červené pivoňky v bílém džbánu z roku 1934 - oslovily hned několik sběratelů výtvarného umění. A tak se jejich cena vyšplhala z původních 480.000 na konečných 600 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám