Hlavní obsah

Kina uvádějí první český animovaný 3D film

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kin vstupuje první český animovaný 3D film Kozí příběh. Je to první český celovečerní film, který autoři v čele s Janem Tománkem uvádějí do kin. Dílo se dá opsat slovy donkichotský, bláhový, šílený či fanfarónský.

Foto: Bontonfilm, Právo

Chvíli máte pocit, že sledujete Shreka po česku, jen věrného oslíka nahradila koza a zeleného obra český neoholený kluk z Dolní Horní.

Článek

V Česku animace skomírá, pro snímky krátké a střední metráže není ani distribuce a málokdo se bezhlavě pustí do produkce celovečerních, nákladných, natož tak rozmáchlých děl.

Výborná animace

Pohled na ohromující pohádkovou podívanou se stovkami rázovitých, propracovaných 3D postaviček a se stylizovanými kulisami historické Prahy vyrazí dech. Osm animátorů pracovalo dva roky neuvěřitelnou rychlostí tři vteřiny filmu za den, celkem bylo vymodelováno 180 charakterů. Bylo nahráno osm tisíc zvukových efektů.

Debutující režisér Jan Tománek, stojící v čele tohoto úderného komanda na pohybující se počítačové figurky, který pochází z umělecké rodiny (a rodinného studia Art and Animation), přitom vystupuje jako autor námětu, scenárista, výtvarník, producent, střihač a snad i autor filmu o filmu.

Pokulhávající příběh

Nicméně samotný příběh snímku, který skládá halabala staré pražské pověsti, občas nějaké strašidlo, kozu, staré vtipy i dojemnou pohádku, je už o něco méně obdivuhodný. Chvíli máte pocit, že sledujete Shreka po česku, jen věrného oslíka nahradila koza a zeleného obra český neoholený kluk z Dolní Horní.

Diváka napadne kacířská myšlenka, co je tu skutečně originálního a původního. Jestli staropražský 3D guláš není uvařen jen z mnoha posbíraných receptů kasovních trháků a dobře provařených večerníčků.

Tohle ambiciózní produkční dobrodružství pod povrchem vypovídá o hořkých pocitech mladých talentovaných lidí, kteří hlasitě vpadli do malých, nepřejících českých poměrů a doma na půdě si sestrojili český animovaný Hollywood.

Kozí příběh – Pověsti staré Prahy, ČR (2008), 80 min.

Kozí příběh – Pověsti staré Prahy, ČR (2008), 80 min. Režie, kamera, výtvarník, producent: Jan Tománek.

Hlasy propůjčili: Jiří Lábus, Matěj Hádek, Mahulena Bočanová, Michal Dlouhý, Petr Pelzer, Petr Nárožný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám