Hlavní obsah

Bookerovu cenu vyhrál Ind Aravind Adiga

Právo, Zbyněk Vlasák

Letošní ročník prestižní literární Bookerovy ceny vyhrál poněkud překvapivě Aravind Adiga. Indický spisovatel byl nejmladší z nominovaných a navíc zvítězil díky své první knize: The White Tiger (Bílý tygr). Stal se tak teprve čtvrtým autorem, který uspěl s prvotinou, a zároveň druhým nejmladším laureátem v historii. Je mu čtyřiatřicet.

Foto: Alessia Pierdomenico, Reuters

Vítězství Aravinda Adigy bylo překvapením.

Článek

Předseda poroty Michael Portillo ocenil zejména autorův smysl pro nadsázku a schopnost „získat a udržet čtenářovu náklonnost k hlavnímu hrdinovi, přestože je učiněný padouch“.

Román vítěze přináší současný příběh z Indie. Adiga v něm popisuje chladně a neúprosně dopad, jaký na lidi má pod tíhou peněz měnící se prostředí. Ústřední postava jeho knihy Balram Halwai je nevzdělaný, ale sebejistý a přirozeně inteligentní muž, jehož otec se živí ježděním s rikšou. Mladík od něj utíká do města, a protože nemá problém zrazovat ani lhát, stává se brzy úspěšným obchodníkem.

Bookerova cena s sebou nese odměnu ve výši 50 tisíc liber (asi 1,6 miliónu korun). Britští novináři se vítěze ptali, co se sumou udělá. „Pokusím se najít banku, do které bych si ji mohl uložit,“ odpověděl Adiga s narážkou na celosvětovou finanční krizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám