Hlavní obsah

Skupina iO: Mějte otevřenou mysl, je to důležité

Právo, Šárka Hellerová

Německá skupina iO vydává nové album For The Masses. V Praze vystoupí 25. listopadu v paláci Akropolis. Naposled iO hráli v Čechách na festivalu Rock for People. "Byl to jeden z nejlepších festivalů, na kterých jsme s iO kdy vystupovali. Publikum bylo naprosto úžasné. I proto se na nadcházející koncert v Praze moc těšíme," dodává Dennis Poschwatta, bubeník kapely.

Foto: Foto archív , Právo

Skupina iO : Zleva Henning Rümenapp (kytara), Charles Simmons (zpěv), Stefan Ude (baskytara) a Dennis Poschwatta (bicí)

Článek

Členové vaší formace hráli před lety v úspěšné německé skupině Guano Apes. Proč kapela skončila?

Dennis Poschwatta: Zpěvačka Sandra Nasicová se rozhodla pro sólovou dráhu. Guano Apes existovali jedenáct let a jejich éra skončila. Nemyslím si, že v nejbližší době dojde k nějakému comebacku, každý dnes máme svůj projekt. Proto můžeme všechny síly vrhnout do naší nové skupiny iO.

Vystoupili jste na festivalu Rock for People v Hradci Králové. Jak vás české publikum přijalo?

Poschwatta: Rock For People byl jedním z nejlepších festivalů, na kterých jsme s iO kdy vystupovali. Publikum bylo naprosto úžasné. I proto se na nadcházející koncert v Praze moc těšíme. Vystoupíme 25. listopadu v Paláci Akropolis v Praze.

Mohli byste srovnat svůj současný přístup k hudbě s tím, který jste měli jako Guano Apes?

Poschwatta: Žádné srovnávání není. Je důležité, aby nás lidé poslouchali bez spojení s Guano Apes. Přeji si, aby nás každý poslouchal bez předsudků.

Charles Simmons: Já si malé srovnání dovolím, protože jsem v Guano Apes nepůsobil a mám od té kapely náležitý odstup. Z mého pohledu jsou iO trošku serióznější, trošku političtější a taky trošku přímočařejší.

Co jsou klíčová témata textů na vaší desce?

Simmons: Texty jsou reflexí toho, co kolem sebe vidím. Je v nich mnoho sociálních témat i hodně těch politických, jak už jsem řekl. Píšu o všem, čeho jsem kolem sebe svědkem. Z tohoto pohledu jsou to docela osobní písně.

Guano Apes existovali jedenáct let. Jak dlouhou kariéru věštíte iO?

Poschwatta: Tak dlouhou, jak má být. Nepřemýšlíme o tom. Ale například můj projekt Tamoto, který jsem založil po konci Guano Apes, moc dlouhou životnost neměl. Pár měsíců. Teď je u ledu a nevím, jestli se k němu ještě někdy vrátím. S iO budeme na scéně, dokud se budeme cítit spokojení.

Simmons: A dokud si budeme užívat společné tvoření hudby. Do té doby bude naše kapela existovat.

Jak by mělo publikum přistupovat k vaší hudbě?

Simmons: Především chceme, aby všichni potenciální posluchači měli otevřenou mysl, když poslouchají naši hudbu. Je to důležité.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám