Hlavní obsah

Neautorizovaný životopis Mariky Gombitové vyjde i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neautorizovaný životopis populární slovenské zpěvačky Mariky Gombitové, za nímž stojí dvojice českých novinářů, se ve středu objeví v českých knihkupectvích. První knihu o zpěvačce, která se po zranění stáhla do ústraní a neposkytuje rozhovory novinářům, napsali Miroslav Graclík a Václav Nekvapil. Ti už vydali podobnou neautorizovanou biografii české zpěvačky Ivety Bartošové.

Foto: Kubáni Samuel, ČTK

Slovenští zpěváci Miroslav Žbirka a Marika Gombitová pokřtili 19. prosince 2001 v Bratislavě nové společné CD s názvem Neberte nám princeznu.

Článek

O chystaném vydání životopisu Mariky Gombitové informovala Vanda Stankeová z nakladatelství XYZ. "Autoři shromáždili všechny dostupné údaje o životě i díle výjimečné osobnosti, čtenář může v knize nalézt právě tu oblast, která ho zajímá," uvedlo nakladatelství v tiskové zprávě. Dvaapadesátiletá zpěvačka je od autonehody v roce 1980 připoutána na invalidní vozík a dlouhé roky nekoncertuje, o přípravě knihy ale údajně věděla.

Osud obyčejné dívky z vesnice na východním Slovensku

I když se Gombitová na veřejnosti objevuje jen zřídka, stále se o ní mluví jako o první dámě slovenské populární hudby. Soukromí si pečlivě hlídá a s novináři téměř nekomunikuje. Autoři knihy vyzpovídali několik jejích známých a podle Stankeové zmapovali osud obyčejné dívky z vesnice na východním Slovensku, která se stala superhvězdou, i když o to nikdy příliš nestála.

Čtenáři se dozvědí, jaká byla její cesta na výsluní, jak žije i to, co si o ní myslí její kolegové a spolupracovníci. Kniha údajně přinese i mnoho dosud nepublikovaných fotografií.

Mluví o sobě jako o československé zpěvačce

Gombitová třináctkrát bodovala ve slovenské zpěvácké anketě Slávik. Kromě stříbrných a bronzových ocenění má i dva zlaté Sláviky z let 1997 a 1998. V roce 2005 skončila v anketě na druhém místě poté, co nazpívala duet Tajnosžubná na nové album Miroslava Žbirky. Během své kariéry hudebnice prodala více než milion hudebních nosičů. Za album Gold, které vyšlo před dvěma lety, získala čtyři platinové desky.

Gombitová o sobě dodnes mluví jako o československé zpěvačce, a i když má stále spoustu fanoušků v Česku, známější je na Slovensku. Její píseň Vyznanie zvolili diváci jedné z hudebně-zábavných show Slovenské televize za největší hudební hit minulého století.

Reklama

Související články

Tindersticks složili filmovou hudbu

Britská kapela Tindersticks, která se 3. prosince představí v pražském Divadle Archa, složila a nahrála hudbu k francouzskoněmeckému filmu 35 Rhums režisérky...

Výběr článků

Načítám