Hlavní obsah

V pokračování Zdivočelé země by si mohl zahrát Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okupaci, pookupační období a nástup takzvané normalizace mapuje třetí řada seriálu Zdivočelá země, kterou představila Česká televize. Příběhy vzniklé ve spolupráci spisovatele Jiřího Stránského a režiséra Hynka Bočana začne vysílat od 3. listopadu. Tvůrci ve čtvrtek oznámili, že chystají čtvrtou řadu jednoho z nejúspěšnějších českých seriálů. Zahrát by si v něm mohl i bývalý prezident Václav Havel, který se zúčastnil prezentace.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Václav Havel se zúčastnil prezentace seriálu České televize.

Článek

"Osudy hrdinů i lidí musí pokračovat. Nejde, aby to skončilo v 70. letech. Čtvrtá řada bude a skončí asi 90. rokem," řekla na tiskové konferenci ředitelka produkce Kateřina Fričová. Podle předběžných odhadů by nový scénář mohl být připraven do června příštího roku. Třetí řada obsahuje 12 dílů. Točit se začala v dubnu 2006 a dokončena byla letos v létě. Osudy hrdinů se, podobně jako ve dvou minulých řadách, odvíjí od politické situace v zemi.

"Třetí řada Zdivočelé země nabídne divákovi období, a já doufám, že velice věrně, od roku 1968 do roku 1972. Je poznamenané vpádem vojsk a tím, co se dělo poté. Přibývá diváků, kteří si pamatují tuto dobu," řekl Bočan. Podle něj filmaři citlivě přihlíželi k tomu, že se děj blíží současnosti. "Přibývá pamětníků. Už je to asi polovina národa. Nutilo nás to k tomu, abychom byli co nejpravdivější," dodal Bočan.

Podle Havla si seriál zaslouží diváckou přízeň. "Nejsem moc svědomitý divák seriálů. Potvrzuji ale, že tento seriál se mi líbí. Nenásilným způsobem ukazuje věci, které se staly a na které není radno zapomínat," uvedl. Připustil, že v případě pokračování by stál o jednu roli pro "neherce".

Nový: hajzlové se hrají dobře

Pro Martina Dejdara, který se opět představí v roli bývalého pilota britského Královského letectva (RAF) Maděry, je prý práce na seriálu zásadní. "Nejdůležitější na tom je, že tady točíme pravdu. Pokud jí lidé uvěří, bylo by dobré, aby si zapamatovali, co je to bolševik a komunismus," řekl.

Pro četné protagonisty byly role poznamenány i osobními zkušenostmi. "Byly mi tehdy čtyři roky. Vracely jsme se s maminkou z Jugoslávie. Pamatuji se, jak do ní voják s asijskými rysy strkal hlavní samopalu," uvedla slovenská herečka Jana Hubinská, která hraje Maděrovu manželku Ilonku.

Některé postavy ve třetí řadě skončí. "Nemám kladnou roli, ale hajzlové se hrají dobře," uvedl herec Pavel Nový, který se nyní zotavuje z vážných zdravotních potíží. Jeho seriálová postava trestance Kníra zemře.

Maděra v novém příběhu žije s manželkou a třemi dětmi na statku. Je členem JZD (zemědělského družstva) a chová závodní koně. Ocitá se tak blízko snu, kvůli němuž se kdysi vrátil z války domů. Všechno se ale zboří v noci 20. srpna 1968, kdy do městečka Svatý Štěpán dorazí východoněmecká okupační armáda, která vjede až do statku na dvůr. Navzdory novým problémům Maděra útěk za hranice odmítá.

Dosud bylo odvysíláno 20 dílů seriálu. Prvních 12 částí mohli diváci vidět v premiéře v roce 1997, zbývajících osm bylo uvedeno v roce 2001. Líčily osudy politických vězňů v 50. letech, které Stránský popsal na základě vlastních zkušeností. Záměrem tvůrců bylo oživit paměť a objektivně popsat události v bývalém Československu. V režii Hynka Bočana byl natočen také stejnojmenný celovečerní film.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám