Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu získal Francouz Jean-Marie Le Clézio

– STOCKHOLM • Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Nobelovu cenu za literaturu získal ve čtvrtek ve švédském Stockholmu francouzský spisovatel Jean-Marie Le Clézio. V češtině vyšly např. jeho knihy Zlatá rybka a Bludná hvězda.

Článek

Švédská akademie věd označila Le Clézia za "autora nových směrů, poetického dobrodružství a smyslové extáze" a "průzkumníka lidství za hranicemi naší civilizace a pod ní". Cena je dotována deseti milióny švédských korun (cca 25 miliónů českých korun).

Jean-Marie Le Clézio se narodil 13. dubna 1940 v Nice. Začal psát již v sedmi letech a v třiadvaceti se proslavil románem Le Procès-Verbal, který byl oceněn Renaudotovou cenou v roce 1963.

Vydal třicet knih. Psal povídky, romány, eseje, překládal a napsal také nespočet článků a recenzí. V šedesátých letech byl považován za inovátora, jeho texty se vyznačovaly formálními experimenty. V sedmdesátých letech se ale jeho styl změnil. V roce 1994 dostal 13% hlasů v anketě literárního magazínu Lire o nejvýznamnějšího žijícího autora píšícího francouzsky.

V roce 2007 vydal knihu Ballaciner, kterou akademie označila za "hluboce osobní esej o historii umění filmu." Napsal několik knih pro děti, mezi nimi Lullaby (1980) a Balaabilou (1985). Le Clézio také učil na univerzitách v Bangkoku, Bostonu a Mexico City.

Loni Doris Lessingová

Minulý rok získala Nobelovu cenu za literaturu britská spisovatelka Doris Lessingová. K jejím nejslavnějším dílům patří The Golden Notebook, Memoirs of a Survivor a The Summer Before the Dark. Česky vyšly Africké povídky, Mraveniště, Hra s tygrem či Muž a dvě ženy.

Z českých spisovatelů získal Nobelovu cenu jediný - Jaroslav Seifert. Obdržel ji v roce 1984.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám