Hlavní obsah

AMU zvolila do čela školy Iva Mathého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akademický senát Akademie múzických umění v Praze (AMU) ve středu zvolil do čela školy Iva Mathého. Řekl to děkan filmové a televizní fakulty školy Michal Bregant. Volba rektora se konala téměř rok poté, co byl do vedení AMU zvolen Jiří Hlaváč, který tehdy Mathého porazil o jediný hlas. Volby však byly zpochybněny a nakonec anulovány.

Článek

Mathé, který byl nyní jediným kandidátem a získal hlasy všech volících, řídil školu do letošního února. Do funkce ho nyní musí jmenovat prezident. Senát školy, který po zpochybnění volby opustilo několik lidí, stále není kompletní a má jen deset členů z patnácti.

"Z hlediska právních rozborů bylo vše v pořádku," řekl k volbě předseda senátu školy Jan Dvořák. Podle něj byl senát s dvoutřetinovou přítomností členů usnášeníschopný a volba by tudíž měla být platná. Návrh na jmenování Mathého nyní škola předá ministerstvu školství.

Bývalému děkanovi hudební fakulty školy Hlaváčovi se loni podařilo přesvědčit osm členů patnáctičlenného senátu. Kvůli několika neplatným hlasům ale ministerstvo školství jeho jmenování pozastavilo. Od doby, kdy Mathému vypršel mandát rektora, školu dočasně vede Miloslav Klíma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám