Hlavní obsah

Skupina 2Wings: Nechtěli jsme natočit celé album

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina 2Wings vydala akustické album Overseas Pilots. "Elektrické album vznikalo ve dvou vlnách, nejdřív jako minialbum a pak jako regulérní deska. Následně přišel režisér Ivan Tatíček s nápadem, že bychom ještě mohli udělat mutaci pro blu-ray disc, což je vlastně hudební DVD s vysokým rozlišením," říká zpěvák a kytarista Dan Šustr.

Článek

Proč jste měli potřebu nahrát akustické album s nově upravenými písněmi, které už předtím vyšly na stejnojmenné „elektrické“ desce?

S námi je to složitější. Elektrické album vznikalo ve dvou vlnách, nejdřív jako minialbum a pak jako regulérní deska. Následně přišel režisér Ivan Tatíček s nápadem, že bychom ještě mohli udělat mutaci pro blu-ray disc, což je vlastně hudební DVD s vysokým rozlišením.

Když jsme řešili, jaké na něj dát bonusy, dospěli jsme k závěru, že bychom mohli natočit jednu nebo dvě písničky akusticky. Neměli jsme původně záměr točit celé album, ale vymysleli jsme, že jako hosta pozveme do dvou písniček zpěvačku Blanku Šrůmovou, se kterou jsem byl v minulosti ve skupině Tichá dohoda. K tomu přišel určitý entuziasmus, a tak jsme během tří dnů natočili devět písniček. Strašně se nám líbily, proto jsme se rozhodli vydat je jako album Overseas Pilots s podtitulem 3bees Sessions. 3bees je název studia, ve kterém jsme natáčeli.

Dovolily vám akustické aranže původně elektrických písniček objevit v nich něco nového?

Rozhodně ano. Každý člen kapely předělával písničku sám za sebe. Deska je v podstatě točená živě, což je dobrá zkušenost, která umožňuje zachovat nahrávce koncertní energii. Byly dané písničky, byla daná témata, ale zbytek se vytvářel na místě. Vznik elektrické desky byla klasická studiová práce, akustická vznikla spíš na základě jamování.

Co znamená přítomnost Blanky Šrůmové na desce?

Domluvili jsme se, že to bude fórek, takový bonus. Spíš jsme chtěli dát signál, že spolu komunikujeme.

Jenom?

V Čechách se rozšířila fáma, že Tichá dohoda přestala existovat a že Blanka a já spolu nemluvíme. Nebyla to nikdy pravda, důkazem by mělo být akustické album 2Wings. My se několikrát za rok sejdeme, zajdeme na kafe, normálně se spolu bavíme.

Když všechno dobře dopadne, měla by s námi Blanka vystoupit jako host na našem koncertu na Podzimním Sázavafestu 8. listopadu v Praze. Ještě jsme se ale nesešli ve zkušebně, takže nevíme, co budeme hrát. Rozhodně písničku The Reinmaker, která je na desce 2Wings. Možná i něco od Tiché dohody.

Je případná další aktivita Tiché dohody na programu dne?

Rádi bychom něco udělali, ale situace se změnila. Nemyslím si, že by Tichá dohoda měla dělat něco, co dělají 2Wings. Neměla by hrát ve sklepě a vydávat si desky sama. Záleží hodně na tom, jestli se Tiché dohodě podaří domluvit profesionální bázi. Je pravda, že bychom chtěli natočit novou desku. Víc k tomu nemůžu říct.

Co bude dál s 2Wings?

Mám už připravenou koncepci pro nové album, takže bychom ho chtěli příští rok nahrát. Existují nějaké hudební nápady, části nových skladeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad Rýnem zní opět klasická hudba

Podzim nad Rýnem se tradičně nese ve znamení hudby. Ten, kdo si opravdu pospíší, může ještě stihnout již čtvrtý ročník festivalu Kölsche Musik Nacht (Kolínská...

Výběr článků

Načítám