Hlavní obsah

Bohemista Radko Pytlík o Dostojevském

Právo, Miroslav Zahrádka (Autor je literární kritik a historik, vysokoškolský pedagog.)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká filozofie a literární věda je dávno umanutá géniem Dostojevského. Psali o něm Masaryk, Šalda, Arne Novák, Jiří Horák, v novější době F. Kautman, R. Parolek, Z. Mathauser, I. Pospíšil a desítky dalších.

Foto: Archív, Právo

Literární vědec Radko Pytlík

Článek

Jsou to stati, knihy a celé sborníky, v nichž se naši badatelé vyrovnávají se záhadným literárním talentem, v jehož díle je spojeno dědictví romantismu 19. století s moderní psychologickou prózou 20. století a k němuž se neustále vrací kritická literatura mnoha zemí.

V některých z nich má ruský autor i řadu vynikajících následovníků. Nově se k němu přihlásil svou knihou F. M. Dostojevskij i pražský bohemista Radko Pytlík, dnešní osmdesátník.

Dosud se prezentoval publikacemi o Haškovi, Hrabalovi

Dosud se prezentoval desítkami svých prací o Jaroslavu Haškovi, Bohumilu Hrabalovi, Franzi Kafkovi, E. E. Kischovi a dalších, ale i o humoru či pražské historii. Kniha vychází v „rodinném“ nakladatelství Emporius, v němž „vládne“ Pytlíkova manželka Věra Dyková a dominuje právě tvorba Radka Pytlíka Emporia.

V mnohém se badatel mohl opřít o dosavadní studie o Dostojevském, jež dobře zná a také hojně cituje, v mnohém se též obrací ke spisovatelově korespondenci, v níž pátrá po autorových tvůrčích záměrech, pochybnostech i obecných soudech.

Svazek má tradiční podtitul Život a dílo a v tomto duchu se v něm prolínají Dostojevského životní osudy s ději a postavami jeho knih, často až do nejsubtilnějších detailů.

Pytlík věnuje mnoho stran analýze nejvýznamnějších spisovatelových románů – Zločinu a trestu, Idiotovi, Bratřím Karamazovým atd., kombinuje seriózní literárněvědný rozbor s publicistickými závěry, polemikou i otazníky, vše s odkazy na kritiku.

Užitečný je rozsáhlý přehled životopisných a literárních dat

V konfrontaci autorovy biografie a díla bohužel nacházíme některá opakování. Nepříjemné jsou překlepy, které budou kompenzovány vložením soupisu tiskových chyb.

Užitečný je poměrně rozsáhlý přehled životopisných a literárních dat v závěru svazku a publikace souboru kreseb postav z Dostojevského díla od V. Hofmana, publikovaného v roce 1917.

Práce Radka Pytlíka je psána srozumitelným jazykem a poskytuje solidní přehled o autorově díle a jeho ohlasech v naší kultuře. Pěkně vypravený svazek jistě uvítají studenti i zájemci o ruskou literaturu.

Reklama

Související témata:

Související články

Festival studentského filmu v Písku

Jihočeský Písek je sídlem Soukromé vyšší odborné školy filmové a Filmové akademie Miroslava Ondříčka. Díky tomu zde 9. až 11. října proběhne již osmý ročník...

Výběr článků

Načítám