Hlavní obsah

Nová Lauryn Hill přichází z Bílého domu

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká zpěvačka Wayna bývá na hudebních serverech přirovnávána k Lauryn Hill nebo Jill Scott. Její křehká a současně svůdně rytmická hudba čerpá z jazzu, soulu ale i hip-hopu. Poprvé se na scéně objevila teprve v roce 2005 a okamžitě se stala miláčkem kritiky. Letos vychází její druhé album Higher Ground.

Článek

Wayna se narodila v Etiopii, ale celý život strávila v USA. V dětství účinkovala v různých muzikálech, do hudebního showbusinessu se však zpočátku nechtěla pouštět, přestože disponuje nádherně sladkým jazzovým hlasem ne nepodobným Eryce Badu.

Začínající zpěvačka, která obdivovala Minnie Riperton, Donnyho Hathawaye, Billie Holiday, Stevieho Wondera, Boba Marleyho, Lauryn Hill a Tracy Chapman se po střední škole rozhodla studovat komunikaci a angličtinu na univerzitě v Marylandu, kde kromě bakalářského titulu získala i korunku studentské Miss a založila tam gospelový kvartet.

Ani její další kariéra nebyla pro R n B hvězdu zrovna typická. V 90. letech získala místo v administrativě amerického prezidenta Billa Clintona a psala pro něj tiskové zprávy. Právě při práci v Bílém domě ale pochopila, že kariéra v politice a PR není jejím osudem, a po roce 2000 se definitvně rozhodla pro zpívání.

Její debutové album Moments of Clarity (2005) kritika vynášela do nebes a další tři roky strávila Wayna koncertováním a předskakováním velkým mainstreamovým hvězdám, jako je např. vítězka americké superstar Fantasia Barrino.

Poslechněte si celé písničky zde

Anketa

Oznámkujte písničky jako ve škole:
1
71,3 %
2
9,2 %
3
5,7 %
4
5,7 %
5
8,1 %
Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám