Hlavní obsah

Stylizovaná výpověď o vietnamské kultuře

Právo, FAR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dialog kultur a výpověď o té vietnamské je hlavní myšlenkou výstavy Little Hanoi v pražské galerii Mánes. Na 51 velkoformátových snímcích zachytila známá autorská dvojice Štěpánka Stein a Salim Issa, jak se žije Vietnamcům v České republice. Expozice potrvá do 26. října.

Článek

Jen malá část fotografií na výstavě Little Hanoi má reportážní charakter. Oba fotografové, držitelé ocenění Czech Press Photo, se především orientují na oblast módy, reklamy, architektury nebo designu, a tak se ani v této sérii neoprostili od uměleckých stylizovaných póz a portréty různých generací Vietnamců inscenují. 

Fotografie k výstavě vznikaly ve spolupráci se stylistkou a módní návrhářkou Mimi Lan v prostředí tržnice Sapa, která je v současnosti největší vietnamskou tržnicí v České republice.

Obrázek o vietnamské kultuře

Obrázek o vietnamské kultuře je těžké si z fotografií udělat (dozvíme se kupř., že rádi hrají pingpong, neuvidíme však napínavou hru, jen náznaky a pózy).

Pomoci si návštěvník může přečtením rozhovorů s některými z protagonistů o tom, jak se žije v Česku, jak se jim líbí česká kultura, zda se setkali s nepřátelskými útoky nebo poznámkami.

Expozice je součástí programu projektu Ahoj, Vietname

"Vietnamci jsou stále více součástí našeho denního života. Přesto existují bariéry ve vzájemné komunikaci. Pevně věřím, že tento projekt přispěje k lepšímu poznání tohoto zajímavého, nesmírně pracovitého a tvůrčího národa,“ uvedla Dana Brabcová, ředitelka Českého centra Praha.

Expozice je totiž součástí doprovodného programu projektu Ahoj, Vietname, který je věnován vietnamskému umění, folklóru a kultuře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám